Dalam diam-diam Audi Q8 memasuki negara kita dan ia sedang dipamerkan di Euromobil Glenmarie. Dianggap pesaing rapat dengn BMW X6 dan Mercedes-Benz GLE, SUV coupe ini dilaporkan berharga RM727,900 tanpa insurans.

Buat setakat ini, hanya satu varian sahaja yang ditawarkan iaitu 3.0 TFSI quattro. Ia dijanakan oleh enjin 3.0 liter pengecas turbo V6 petrol dengan hamburan kuasa sehingga 340 hp pada 5,200 hingga 6,400 rpm dan tork 500 Nm pada 1,370 hingga 4,500 rpm, dan dipadankan bersama transmisi automatik tiptronic lapan-kelajuan.

Kuasanya disalurkan ke empat roda menerusi sistem pacuan semua-roda quattro (dengan stereng semua-roda), yang membantu ia mampu dipecut dari sifar ke 100 km/j dalam 5.9 saat. Kelajuan maksimumnya dicatatkan pada 250 km/j, dan penggunaan bahan api kombinasinya dianggarkan pada kadar 8.9 liter per 100 km. Ciri suspensi udara adaptif, brek parkir elektromekanikal dan stereng progresif didatangkan secara standard.

Untuk luaran, Q8 dipadankan dengan lampu utama LED matrix dengan rekaan lampu dinamik dan isyarat membelok dinamik, lampu belakang LED dengan lampu isyarat dinamik, bantuan barkir dengan kamera pandangan sekeliling 360-darjah, bumbung matahari berkaca panoramik, dan roda aloi 20-inci dengan dibaluti tayar 275/50 Continental PremiumContact6.

Di dalamnya, kelihatan kokpit Audi seperti biasa, dengan kawalan suhu automatik empat-zon, tempat duduk kulit Valcona (Q8 yang kita dapat adalah lima-tempat duduk, tempat duduk barisan ketiga adalah pilihan untuk pasaran lain), fungsi haba dan aliran untuk tempat duduk hadapan, kemasan dalaman Oak Grey, perehat tangan tengah dengan balutan kulit dan pakej pencahayaan ambien. Turut hadir dengan sistem bunyi Olufsen 3D, navigasi MMI dengan respon sesentuh MMI, paparan utama berwarna dan paparan telefon pintar Audi.

Dalam fesyen terkini Audi, pemuka tengah menampilkan larasan dwi-skrin, dengan skrin sesentuh atas berukuran 10.1-inci (infotainmen MMI dan navigasi) dan unit bawah berukuran 8.6-inci.

Untuk keselamatan, ia menawarkan cici keselamatan aktif dan pasif, termasuk pra pengesan hadapan Audi yang didatangkan dengan bantuan membelok dan bantuan elak kemalangan dan juga pengesan isyarat trafik berdasarkan kamera. Ciri keselesaan lain termasuk tirai suria elektrik untuk cermin belakang, dan tirai suria manual untuk kedua-dua tingkap sisi belakang.