Pasukan Suzuki Ecstar menjadi pasukan seterusnya yang memperkenalkan pelumba serta jentera untuk musim 2019 yang akan bermula Mac nanti. Setelah sekian lama tidak menyertai MotoGP, Suzuki telah kembali pada tahun 2015, dan dalam masa yang singkat, mereka telah menunjukkan prestasi yang mengejutkan.

Bagi tahun 2019, Suzuki Ecstar akan terus menggunakan jentera GSX-RR 1000 dan dua pelumba muda dari Sepanyol iaitu Alex Rins yang berusia 22 tahun dan Joan Mir, 21 tahun. Walaupun masih muda, Rins dianggap mempunyai pengalaman yang cukup dengan jentera Suzuki tersebut, manakala Mir masih perlu menyesuaikan diri kerana beliau baru menyertai pasukan ini.

Menurut ketua projek pasukan ini, Shinichi Sahara, melalui semua pelumba yang ada, mereka dapat meningkatkan pakej teknikal pada jentera yang digunakan dan kali ini mensasarkan kedudukan paling atas dalam kejuaraan itu. Spesifikasi enjin, casis, elektronik dan juga fairing jentera Suzuki ini diberikan beberapa perubahan penting berdasarkan maklum balas pelumba.

Antara perincian yang didedahkan berkenaan jentera Suzuki Ecstar ini adalah termasuk laju maksimum 340 km/j, berat 157 kg, kuasa sehingga 240 PS, kotak gear enam kelajuan seamless, ECU Magneti Marelli (sama untuk semua jentera MotoGP lain) dan sistem GPS.

Pada tahun lepas, pasukan Suzuki Ecstar telah berjaya menamatkan musim dengan berada di tempat keempat secara keseluruhan dan beza cuma 136 mata dengan pasukan Repsol Honda yang berada paling atas. Pelumba terbaik mereka adalah Alex Rins, yang menduduki tempat kelima keseluruhan dengan kutipan mata 169 (-152 berbanding Marc Marquez).