Pada 9 Februari lalu, telah mula tular video yang dirakamkan oleh pengguna Lebuhraya Utara-Selatan, Farah Shafiza, yang menyaksikan gelagat seorang wanita sedang memandikan anjing peliharaannya di bilik menukar lampin bayi di R&R Tapah (Arah Selatan). Ekoran sikap tidak sensitif wanita terbabit, Farah telah melaporkan kejadian tersebut terus ke pihak PLUS Malaysia Berhad (PLUS).

Susulan daripada kejadian tersebut, PLUS melahirkan rasa kesal dengan kejadian terpencil tersebut di mana wanita terbabit tidak menghiraukan teguran petugas dan pelanggan yang menyaksikan kejadian itu dan menegaskan bahawa seluruh kawasan R&R di sepanjang lebuhraya adalah kawasan larangan haiwan peliharaan untuk memastikan kebersihan dan keselesaan pelanggan lebuhraya.

Malah PLUS juga memaklumkan bahawa sejurus kejadian tersebut, persekitaran Bilik Menukar Lampin Bayi terbabit telah disamak dan dibersihkan serta-merta supaya ia boleh terus digunakan oleh pelanggan.

Dalam masa yang sama, PLUS menegaskan bahawa papanctanda peringatan yang memaklumkan pelanggan bahawa R&R adalah kawasan larangan untuk binatang peliharaan juga diletakkan di semua R&R di lebuh raya.Justeru, PLUS memohon kerjasama semua pelanggan supaya mematuhi larangan tersebut demi kelesaan pelanggan yang lain.

Kami di Paultan.org juga berharap, masyarakat kita dapat terus memupuk semangat saling menghormati antara satu sama lain, tak kira bangsa mahu pun agama demi mengekalkan kesejahteraan sebagai rakyat Malaysia. Sedih juga bila ada segelintir masyarakat yang tidak sensitif dengan bangsa dan agama lain. Dan harap perkara ini tidak berulang kembali, waima di mana jua ceruk di negara ini.