Saya bukanlah seorang yang sudah cukup berumur untuk bercerita tentang sejarah Ducati atau pengalaman yang berkenaannya dalam dekad-dekad yang terdahulu. Tetapi, apa yang saya tahu, syarikat yang berasal dari Itali ini sudah berjaya meletakkan jenamanya dalam kedudukan yang tersendiri.

Pada zaman majalah motosikal datang dengan poster di bahagian tengah, ia sentiasa dicari untuk digantung dalam bilik dan apabila menatapnya, ia seakan memberikan rasa yang unik. Walaupun cuma adalah mesin, ia boleh mewujudkan penampilan seksi dan dijadikan idaman anak muda.

Bukan setakat itu, Ducati juga terkenal dengan pembangunan teknologi, yang biasanya diserapkan pada model sport. Sekarang ini, sudah tentu, saingan adalah lebih sengit dan pengeluar semakin berlumba-lumba untuk menyediakan produk terbaik bagi pengguna.

Jenis motosikal juga sudah semakin banyak, sehinggakan kadang-kadang boleh muncul kategori baru yang menyatakan tujuan sesebuah model tersebut dibangunkan dan apa kegunaannya. Kalau ditanya kepada diri sendiri, saya suka semua jenis motosikal mengikut tujuan ia dihasilkan.

Contohnya, saya suka skuter kerana ia memudahkan, saya suka superbike kerana cukup berprestasi dalam litar dan saya suka model adventure untuk perjalanan jauh dan mengembara. Tapi apabila betul-betul mahu membuat pilihan untuk membeli, saya akan pergi kepada model yang kedudukan menunggangnya tegak dan cukup berkuasa untuk saya melampiaskan ketagihan adrenalin pada waktu-waktu tertentu.

Sebab itulah sekarang saya memiliki sebuah supermoto 690 cc, dan tidak dinafikan waktu mahu memilih dulu, Ducati Hypermotard ada termasuk sekali dalam senarai. Kenapa? Ia memenuhi apa yang saya mahu dan harganya semacam ‘boleh dengar’ bagi sebuah Ducati iaitu pada waktu itu sekitar RM70k.

Cumanya, pada waktu itu, Ducati Malaysia cuma menjual model terbaru Hypermotard 821 (generasi kedua). Walaupun ia sudah cukup semua kriteria, saya merasakan Hypermotard 796 yang datang sebelumnya mempunyai aura jahat yang lebih kuat, sementara 821 tidak mempunyai aura kuat untuk menumbangkan saya supaya menandatangani borang hutang tambahan dengan bank. Jadi waktu itu, angan-angan untuk memiliki sebuah Ducati terus terpadam.

Tapi sekarang, ia muncul sekali lagi. Ducati mengeluarkan pula model generasi ketiga iaitu Hypermotard 950. Walaupun namanya Hypermotard 950, enjin asas masih lagi sama dengan Hypermotard 939, iaitu 937 cc tetapi ia telah ditambah baik dengan berat yang berkurang 1.5 kg dan kuasa lebih 4 hp.

Bagi yang terlepas pandang, sebelum ini saya sudah menulis beza antara Hypermotard 950 baru ini dengan Hypermotard 939, dan anda boleh membacanya semula di sini. Sebagai imbasan semula, antara perkara yang berbeza adalah kuasa enjin (+4 hp), hasil daripada beberapa perubahan, gaya lebih motard, pemegang lebih lebar, tengah tempat duduk lebih kurus dan tempat duduk lebih tinggi 20 mm.

Selain daripada itu, Hypermotard 950 ini juga menggunakan klac jenis hidraulik berserta sistem slip and assist, quickshifter (SP), pelbagai sistem elektronik (unit pengukur inertia (IMU) six-axis oleh Bosch, Cornering ABS dengan Ducati Slide by Brake), Ducati Traction Control EVO, Ducati Wheelie Control EVO, Ducati Quick Shift (SP), tiga mod tunggangan, serta panel instrumen TFT 4.3 inci.

Untuk merasakan sendiri pengalaman menunggang Hypermotard 950 ini, saya diterbangkan ke Grand Canaria, Sepanyol untuk menyertai sesi tunggang uji global bersama wakil-wakil media lain dari seluruh dunia. Perjalanan untuk sampai ke sana sahaja sudah mengambil masa lebih 25 jam termasuk transit, sementara masa untuk tunggang uji pula adalah satu hari iaitu pagi untuk sesi atas jalan biasa dan petang di atas litar.

Sampai di sana, saya terus jatuh cinta semula dengan Hypermotard. Inilah gaya yang membuatkan lutut saya goyang beberapa tahun lepas. Kerangka belakangnya kembali menggunakan Trellis, panel lampu belakang lebih kecil dan paruh depan pula lebih tajam. Semua ini sebenarnya adalah konsep rekaan yang diambil semula daripada Hypermotard 796.

Kenapa Ducati seperti mengambil langkah ke belakang dalam aspek rekaan ini? Sebenarnya mereka mahu menjadikan Hypermotard kembali lebih kepada supermoto dan bukannya sporty seperti Hypermotard 821/939. Walaupun sebenarnya penggemar supermoto ini jumlahnya lebih kecil, Ducati seperti tidak hirau dan masih mahu menghasilkannya. Malah, ada wakil mereka memberitahu, tidak akan ada versi Hyperstrada untuk 950 ini kerana untuk kegunaan jelajah seperti itu, pelanggan boleh pergi terus kepada model Multistrada.

Sesi pertama saya bermula dengan laluan atas jalan biasa, melibatkan perjalanan sejauh 130 km di sekitar San Bartolome de Tirajana, menggunakan Hypermotard 950 Standard. Kebanyakan jalan di sini adalah kecil, satu lorong untuk setiap hala dan banyak selekoh kerana ia adalah kawasan yang berbukit.

Walaupun ini adalah model asas yang menggunakan ekzos dua tabung bawah tempat duduk asal, anda masih boleh menikmati bunyi unik enjin Testastretta 11 Ducati yang bergelodak. Tempat duduknya pula, walaupun nampak seperti rata dan tidak tenggelam seperti model 821/939, masih lagi selesa dan tidak mengganggu keselesaan saya sepanjang perjalanan.

Awalnya dalam sesi itu, saya cuba menjadi baik dengan menggunakan mod paling rendah iaitu Urban, di mana kuasanya dihadkan kepada 75 hp sahaja manakala ABS pada tahap 3 (paling atas), dan DTC serta DWC pada tahap 6 (keseluruhannya ada lapan tahap). Tindak balas pendikit juga adalah lebih lembut. Walaubagaimanapun lepas tidak sampai lima kilometer, saya sudah bosan dan terus menukar kepada mod Sport untuk kuasa penuh 114 hp.

Tapi dengan keadaan jalan yang sempit, banyak pelancong yang memandu sambil menikmati pemandangan dan banyak orang mengayuh basikal atas jalan sama, saya mula merasakan tindak balas pendikit ini terlebih sensitif. Walaubagaimanapun, saya masih suka dengan tetapan lebih rendah bagi DTC, DWC dan ABS dalam mod itu. Jadi, penyelesaian saya adalah dengan meletakkannya dalam mod Touring dan menukar tetapan DTC, DWC dan ABS secara manual supaya ia lebih rendah sedangkan dalam keadaan asal ia masing-masing berada pada tahap 4, 5 dan 3.

Penukaran mod ini boleh dilakukan dengan mudah menggunakan butang yang berada pada kiri pemegang, tetapi anda perlu mencari waktu yang sesuai untuk memilihnya kerana pendikit perlu dilepaskan selama beberapa saat. Untuk penukaran manual DTC, DWC dan ABS, sudah tentu, anda perlu melakukannya waktu berhenti supaya lebih selamat.

Tindak balas pendikit yang bersesuaian sudah tentu memberikan tunggangan yang memuaskan, tetapi satu lagi perkara yang saya perasan, enjin dua silinder ini lebih lancar dan tidak banyak tersengguk-sengguk. Kemudiannya, suspensi juga bertindak baik memberi keseimbangan antara keselesaan dan juga prestasi. Unit yang digunakan adalah fork Marzocchi 45 mm di hadapan, dan monoshock Sachs di belakang, dengan kedua-duanya boleh dilaras.

Satu perkara yang pasti, Hypermotard adalah untuk ‘budak-budak jahat’, meskipun dalam keadaan standard. Kepuasannya didapati daripada tunggangan yang bersemangat, dan saya boleh mengesahkannya dengan tersenyum lebar apabila tiba waktu jalan berliku yang dilalui kosong daripada pengguna lain. Walaupun dikerah seperti menunggang kuda perlumbaan, Hypermotard 950 ini masih mampu memberikan tunggangan yang meyakinkan.

Tiba waktu menunggang dalam litar dan bertukar pula kepada Hypermotard 950 SP. Semasa atas jalan biasa, kami sudah diberi amaran supaya tidak melakukan sebarang aksi seperti wheelie atau stoppie, tapi di dalam litar Circuito de Maspalomas ini kami bebas melakukan apa sahaja. Semasa berada di tepi sahaja saya sudah melihat wakil media yang lebih berpengalaman ‘berpesta’ dengan wheelie sebaik keluar selekoh, menggelungsur (sliding) sebelum masuk selekoh dan bunyi ekzos meletup-letup apabila ditukar, hasil padanan unit Termignoni (aksesori tambahan) dan quickshifter.

Saya pula tidak mahu mengambil sebarang risiko yang tidak perlu dan sekadar memilih mod Sport, di mana DWC, DTC dan ABS masih lagi aktif, masing-masing di tahap 3, 3, dan 2. Sekurang-kurangnya dalam keadaan ini, masih terdapat jaring keselamatan sekiranya saya terlalu dirasuk dengan keterujaan yang sangat mudah didapati melalui motosikal jahat ini.

Sebelum pergi lebih lanjut, biar saya terangkan apa yang berbeza antara Hypermotard 950 Standard dan juga Hypermotard 950 SP. Asasnya termasuk enjin semua adalah sama, bermakna tiada perbezaan kuasa, tetapi prestasinya ditingkatkan dengan penggunaan beberapa kelengkapan prestasi.

Ini termasuk fork Ohlins 48 mm boleh laras sepenuhnya di depan (+15 mm, Standard menggunakan fork Marzocchi yang juga boleh dilaras), monoshock Ohlins dengan tabung pelarasan (+25 mm), rim aluminium forged Marchesini, tayar Pirelli Diablo Supercorsa SP V3 (standard menggunakan Pirelli Diablo Rosso III), pelindung tayar hadapan dan tepi enjin gentian karbon serta quickshifter naik dan turun gear.

Dengan penggunaan suspensi yang lebih tinggi, sudah tentu, keseluruhan motosikal ini juga menjadi lebih tinggi, di mana tempat duduknya 20 mm lebih berbanding versi standard, dan satu lagi yang menarik, versi SP ini boleh berhadapan dengan sudut baring yang lebih condong iaitu 47 darjah (+3 darjah).

Brek pula masih adalah sama antara keduanya iaitu unit cakera berkembar 320 mm angkup Brembo Monobloc empat piston di hadapan dan cakera 245 mm serta angkup Brembo dua piston di belakang. Ini adalah tetapan yang cukup kuat, di mana waktu dalam litar, walaupun digunakan secara agresif ia masih lagi dapat memberikan daya henti yang baik (sepanjang masa cuma menggunakan satu jari sahaja). Anggaran saya, motosikal ini digunakan untuk 60 pusingan tanpa henti dalam masa empat jam (bertukar-tukar antara dua kumpulan media selepas 10 pusingan).

Litar tempat kami menguji Hypermotard 950 ini adalah litar kecil, dan jika mahu dibuat anggaran, ia seperti besar sedikit daripada litar Speedway Elite di USJ. Jadi, ia bukanlah tempat untuk menguji laju maksimum, tetapi lebih berguna untuk menunjukkan kelincahan Hypermotard 950.

Saya sendiri mulanya berfikir, lepas dua sesi 10 pusingan, pastinya saya akan mula berasa penat kerana kalau diikutkan, ini masih adalah motosikal yang lebih berat (176 kg) berbanding supermoto biasa yang menggunakan asas motocross seperti Honda CRF, Kawasaki KX atau Suzuki RMZ. Tapi sebenarnya tidak, selepas tiga sesi (30 pusingan) saya mahukan lebih lagi masa dengan 950 SP ini dalam litar dan ia sangat menyeronokkan.

Ini dalam keadaan saya mengerah semampu yang boleh seperti berlumba dan kepuasannya memang hampir sampai tahap maksimum. Walaupun kebanyakan selekoh dalam litar ini adalah selekoh kecil sehingga perlu turun hingga gear satu, dan perlu membalas badan motosikal dari kanan dan kiri secara cepat, saya masih berasa mudah dan tidak penat.

Kemudiannya, walaupun sistem keselamatan DWC, DTC dan ABS masih lagi aktif, saya dapat menikmati teknik slide sebelum selekoh secara yakin apabila membrek kuat menggunakan brek hadapan dan terus menurunkan gear dari 4 ke 1 atau 2. Untuk naik gear pula, quickshifter dapat digunakan dengan lancar tanpa menarik klac, dan menghasilkan sedikit letupan dari ekzos.

Kemudiannya dengan Hypermotard 950 ini juga anda boleh menikmati cara mengambil selekoh yang berbeza. Sama ada anda lebih biasa menggunakan cara supermoto dengan melunjurkan kaki sebelah dalam dan menghalakan badan ke arah bertentangan, atau mengeluarkan punggung dan menghalakan badan serta lutut seperti motosikal sports, ia sentiasa dapat memberikan stabiliti yang baik.

Ada yang berpendapat, supermoto adalah sebuah motosikal yang hanya boleh dimiliki untuk kegunaan khusus sahaja iaitu perlumbaan atau melayan selekoh-selekoh kecil, kerana ia ringan, agresif dan menggunakan enjin asas daripada motocross. Tapi melalui model seperti Hypermotard ini, saya rasa penggunaannya lebih meluas dan lebih memuaskan berbanding model sports. Ia juga mungkin bukan untuk semua orang, tapi apabila anda sudah terkena racunnya, untuk mendapatkan penawar bukanlah mudah.

Ducati Hypermotard 950 ini dijangkakan tiba di Malaysia tidak lama lagi, dan untuk mengetahui jangkaan harganya, di United Kingdom model Hypermotard 950 Standard dijual pada harga 10,995 pound (RM59,337) manakala Hypermotard 950 SP 14,295 pound (RM77,147). Jangkaan kami, nanti ia akan dipasarkan pada harga antara RM70k ke RM88k, tetapi bersama kita nantikan waktu ia dilancarkan nanti.

Akhir sekali, dalam gambar di bawah, kebanyakan Hypermotard 950 SP yang ditunjuk sudah menggunakan pelbagai aksesori tambahan yang dijual berasingan seperti damper Ohlins, ekzos Termignoni dan penutup tempat mengisi minyak gentian karbon.


GALERI: Ducati Hypermotard 950 2019

GALERI: Ducati Hypermotard 950 SP 2019