Masalah kereta usang dan terbiar memang banyak berlaku termasuk di kawasan perumahan dan lokasi awam lain. Setahun yang lalu, kerajaan pimpinan Barisan Nasional dikatakan akan memperkenalkan akta mengenainya dalam tempoh tiga tahun akan datang. Nampak gayanya ia tidak kesampaian.

Walau bagaimana pun, menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Kementerian Pengangkutan, Garis Panduan Pengurusan Kereta Terbiar itu akan dibentangkan dalam mesyuarat kabinet bulan hadapan dan sekiranya diluluskan, ia akan dibawa kepada Majlis Negara bagi Kerajaan Tempatan pada Jun dan dijangka dilaksanakan pada Julai. laporan Bernama.

Beliau berkata, menerusi garis panduan itu, proses bagi pelupusan kenderaan terbiar itu akan mengambil masa tidak lebih 33 hari.

“Kenderaan terbiar yang diletakkan di kawasan awam ini mendatangkan gangguan kepada penduduk setempat, sekarang ini tidak ada garis panduan bagaimana nak uruskan kenderaan ini sehingga mendatangkan masalah kepada PBT. Kerja-kerja pengalihan, masuk depoh dan cari pemilik memberi beban kepada PBT sehingga ambil masa hingga setahun untuk lupuskan.

“Jadi kita minta Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan untuk sediakan satu garis panduan apabila ada aduan kereta terbiar ini proses untuk melupuskannya hanya mengambil masa tidak sampai 33 hari,” katanya.

Berdasarkan rekod, lebih 60,000 kenderaan terbiar masih berdaftar di seluruh negara.

Menurut Loke lagi, setiap kenderaan terbiar akan dibawa PBT ke depoh, sebelum pemeriksaan dilakukan dengan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) bagi mengetahui pemilik kenderaan.

“Namun dalam kebanyakan kes, kenderaan terbiar ini tiada pemilik, kalau ada kita beri notis 14 hari untuk datang mengambil kenderaan, jika tidak kenderaan akan dibawa ke Jawatankuasa Pelupusan Aset Disita yang ditubuhkan di setiap PBT, sebelum dilupuskan. Selepas PBT menolak kos untuk proses pelupusan, lebihan hasil akan dipulangkan kepada pemilik yang diberi dalam tempoh dua tahun untuk menuntutnya, sekiranya gagal ia akan menjadi duit kerajaan,” katanya.