Timbalan Menteri Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Chong Chieng Jen telah memaklumkan pihaknya bersama Kementerian Kewangan masih dalam proses pertimbangan dan penelitian segala cadangan mekanisme yang telah diterima, laporan Bernama.

“Kementerian Kewangan telah membuka tender bagi mana-mana pihak yang ingin mencadangkan mekanisme terbaik untuk melaksanakan program subsidi bersasar. Setakat ini belum ada satu mekanisme yang muktamad telah dibuat,” katanya dalam sesi soal jawab Sidang Dewan Rakyat hari ini.

Beliau menjawab soalan tambahan daripada Datuk Salim Sharif (BN-Jempol) yang mahukan penjelasan berkenaan keberkesanan mekanisme yang dicadangkan itu kepada masyarakat yang tinggal di kawasan pedalaman.

November tahun lalu, Saifuddin Nasution menyatakan beliau optimis pelaksanaan sistem kad khas dalam menyalurkan subsidi petrol secara bersasar akan dimuktamadkan pada penghujung Februari. Beliau berkata demikian supaya kementeriannya dapat menggunakan tempoh sebulan pada bulan ini untuk menjalankan percubaan (dry run) sebelum ia dilaksanakan secara sepenuhnya pada April.

Walau bagaimana pun, pertengahan Februari lalu, Saifuddin Nasution memberitahu kementeriannya sudah berada dalam fasa terakhir melaksanakan subsidi petrol secara bersasar.