Kerajaan boleh menghapuskan harga siling untuk RON95 apabila skim subsidi petrol bersasar, yang dijangka terhad kepada penerima Bantuan Sara Hidup (BSH), berkuat kuasa.

Menurut Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail dalam taklimatnya kepada media semalam, perkara ini akan diputuskan apabila skim berkenaan dilaksanakan kelak.

“Kami mempunyai dua pilihan. Kabinet akan menghapuskan harga siling terbabit apabila subsidi bersasar tersebut dilaksanakan, atau akan mengekalkannya. Kabinet masih belum memutuskan perkara ini. Kami juga perlu memutuskan sama ada subsidi bersasar ini dibuat berdasarkan harga siling semasa atau pun mengikut sistem apungan harga,” ujarnya seperti mana yang dilaporkan oleh The Star.

Berdasarkan sistem apungan harga bahan api mingguan yang bermula awal tahun ini, dengan harga runcit bagi RON95 dikekalkan pada harga siling RM2.08 seliter walau pun harga pasaran minyak mentah melebihi harga berkenaan.

Skim ini pula akan menawarkan subsidi sebanyak 30 sen seliter sehingga 100 liter sebulan untuk kereta dengan kapasiti enjin 1,500 cc dan ke bawah, sementara untuk motosikal pula dengan enjin di bawah 125 cc akan menerima 40 liter RON 95 sebulan dengan kadar yang sama.

Beliau menambah kementeriannya sedang menanti pangkalan data BSH dikemaskinikan sebelum skim ini dilaksanakan. “Sekretariat BSH sedang membuat pembersihan data dan kini dalam peringkat terakhir. Kami mahu memastikan data yang benar-benar dipercayai dan mereka yang tidak layak menerimanya harus dikeluarkan,” ujarnya.