Nampak gayanya Teknologi Identifikasi Frekuensi Radio (RFID) di plaza tol masih belum bersedia untuk digunakan secara rasmi dan lebih meluas lagi. Ini kerana syarikat konsesi lebuhraya termasuk Stormwater Management and Road Tunnel (SMART) sedang bekerjasama dengan Touch ‘n Go (TNG) untuk mengumpul maklum balas daripada pengguna yang telah berdaftar dalam projek perintis itu. Ia adalah bagi penambahbaikan sistem dan beberapa isu teknikal lain yang perlu diselesaikan terlebih dahulu.

Menurut Timbalan Pengurus Besar SMART, Mohd Noor Ali berkata, “Sepanjang tempoh percubaan itu, kami mendapati beberapa penambahbaikan perlu dilakukan sebelum ia betul-betul dapat digunakan secara rasmi antaranya tahap pengesanan terhadap kod bar daripada pelekat kereta serta kesinambungannya terhadap aplikasi ‘E-Wallet’.

“Berbanding dengan kad fizikal yang menolak baki secara terus, RFID perlu digunakan bersama-sama dengan aplikasi namun kami mendapati masih ada ‘masalah’, jadi penambahbaikan itu perlu diselesaikan terlebih dahulu,” katanya seperti yang dilaporkan oleh Bernama.

Beliau berkata pada masa sekarang, tempoh percubaan bagi projek perintis RFID bergantung kepada laporan dan maklum balas daripada syarikat-syarikat konsesi tol dan orang ramai.

“Setakat ini, pihak konsesi ada menerima beberapa maklum balas berkenaan sistem RFID seperti palang tidak dibuka, ‘pengesanan yang lembap’ dan terlebih caj. Sekiranya sistem dapat ditambah baik, maka penggunaan secara rasmi akan diumumkan oleh kerajaan kelak,” katanya.

Sistem RFID menggunakan cip frekuensi radio yang terkan­dung dalam satu pelekat ditampal pada sesebuah kenderaan dan akan menggantikan pera­nan peranti tag pintar (SmartTAG). Ketika kereta dengan kit RFID ini melalui plaza tol, pengimbas yang terletak di bahagian atas akan membaca gelombang frekuensi daripada pelekat berkenaan dan akan menolak nilai tol yang dikenakan dari e-wallet yang dihubungkan padanya.

Projek perintis RFID ini telah pun bermula sejak September lalu, dan sehingga April tahun ini, terdapat lebih 200,000 penguji yang terdiri daripada orang awam, di sekitar Lembah Klang, Johor dan Pulau Pinang. Buat masa ini, terdapat 167 lorong RFID TNG yang beroperasi di 23 lebuhraya, melibatkan 58 plaza tol, antaranya Lebuhraya Kuala Lumpur-Karak (KLK), Lebuhraya Duta-Ulu Kelang (DUKE), Sprint, Plaza Tol Loke Yew (Lebuhraya BESRAYA) dan Lebuhraya Damansara-Puchong (LDP).