Menteri Pembangunan Usahawan, Datuk Seri Mohd Redzuan Yusof mengesahkan Bahrain turut menunjukkan minat untuk mengimport SUV Proton X70 ke pasaran negara berkenaan.

Menurutnya, minat tersebut disuarakan oleh peserta industri dan usahawan negara berkenaan kepada beliau ketika lawatan rasminya ke negara itu, baru-baru ini. Dan perkara tersebut telah disampaikan kepada pengurusan Proton, namun masih belum ada maklum balas daripada syarikat berkenaan buat masa ini.

“Perkembangan ini adalah peluang terbaik bagi Proton untuk menembusi pasaran antarabangsa, khususnya negara di Asia Barat, Saya percaya X70 mempunyai pasaran yang terbuka luas di Bahrain dan negara sekitarnya,” ujarnya seperti mana yang dilaporkan oleh Harian Metro.

Untuk pengetahuan, Bahrain telah pun mempunyai Geely X7 Sport di pasaran negara berkenaan. Jadi, jika benar Bahrain berminat untuk memasarkan X70, mungkin ia lebih sesuai diimport terus dari China kerana melibatkan unit pemanduan sebelah kiri. Berbanding kilang Proton di Tanjung Malim, yang lebih memfokuskan pemasangan untuk unit pemanduan sebelah kanan.

Bukan sahaja di Bahrain, di Rusia dan Belarus juga sudah pun mempunyai model tersebut, yang diimport terus dari Belarus. Jadi, lebih relevan sekiranya pasaran eksport X70 ditumpukan pada negara yang tidak menjual model Geely X7, bukan begitu?