Volkswagen Passenger Cars Malaysia (VPCM) telah mengumumkan satu servis selepas jualan yang baharu yang dipanggil sebagai Walnut Blasting Decarbonizer di semua pengedar sahnya. Ia kini ditambah dalam inisiatif pakej servis Volkswagen Cares.

Semua kereta dengan enjin suntikan terus yang menggunakan bahan api akan menghasilkan deposit karbon akibat kesan proses pembakaran, ia kemudian menyebabkan prestasi enjin menjadi lembab. Selepas bertahun-tahun, ia akan membentuk jelaga yang keras di sekeliling injap pengambilan. Jelaga tersebut menimbulkan halangan di dalam enjin dan membuatkan enjin hilang kuasa, panas dan penggunaan bahan api lebih tinggi. Selain daripada lampu amaran Electronic Power Control dan enjin menyala, simptom lain ialah bunyi melahu yang kasar, pecutan tidak lancar, misfire dan bunyi ketukan (knocking).

Menurut VPCM, Walnut Blasting Decarbonizer menggunakan kulit kayu walnut untuk menghilangkan karbon yang melekat di dalam enjin bagi menawarkan pemanduan lebih bersih dan lancar. Diperakui dan diluluskan oleh Volkswagen AG, langkah ini dilihat ekonomikal, efisien dan tidak menghakis kerana ia tidak menggunakan bahan kimia berbahaya.

Perkhidmatan itu boleh didapati pada harga serendah RM515 dan dicadangkan sebagai satu langkah pencegahan bagi setiap 45,000km. Dan para pemilik kenderaan Volkswagen boleh mendapatkan servis ini daripada mana-mana pengedar sah.