Pengendali khidmat perkongsian kenderaan (e-hailing) tempatan iaitu MyCar pagi tadi melakukan satu sidang media untuk menyatakan kedudukan mereka berkenaan isu teksi motosikal, yang telah diberikan ‘lampu hijau’ untuk beroperasi di Malaysia.

Syarikat itu secara tegas membantah sebarang perkhidmatan teksi motosikal, tidak kira sama ada ia syarikat tempatan seperti Dego Ride atau luar negara seperti Go-Jek. Antara sebab yang dinyatakan adalah perkhidmatan ini kebanyakannya digunakan di negara dunia ketiga, sedangkan Malaysia menuju ke arah negara berpendapatan tinggi dan maju.

Kemudian, mereka juga menyatakan khidmat teksi motosikal tidak diperlukan kerana Malaysia mempunyai jaringan jalan raya yang baik dan ia cuma akan mengundang lebih banyak masalah seperti gejala sosial yang merosakkan dan tidak selamat kerana kadar kemalangan motosikal adalah tinggi.

Sebaliknya, pengasas MyCar, Noah Maideen mencadangkan kerajaan supaya menyokong 37 pengendali e-hailing tempatan yang sedia ada sekarang untuk berinovasi dan bersaing secara sihat di kalangan penyedia khidmat ini. Menurut beliau lagi, syarikat e-hailing tempatan sudah bertungkus-lumus untuk menepati peraturan yang ditetapkan kerajaan, dan adalah tidak adil untuk membenarkan syarikat luar yang sudah beroperasi lebih lapan tahun diletakkan untuk bersaing dengan mereka yang cuma baru wujud setahun setengah.

Dalam satu isu lain, MyCar mahu Agensi Pengangkutan Awam Darat (APAD) supaya lebih tegas dalam pelaksanaan peraturan terhadap syarikat e-hailing yang telah ditetapkan. Mereka mendakwa terdapat syarikat dari luar yang masih lagi dibenarkan beroperasi sedangkan secara terang-terang mencabuli peraturan tersebut. Walaubagaimanapun, nama syarikat itu tidak didedahkan.