Hyundai telah mendedahkan model edisi terhad untuk hot-hatch i30 N, digelar sebagai i30 N Project C ketika berlangsungnya acara IAA di Frankfurt. Model ini dihasilkan hanya 600 unit, terhad kepada pasaran Eropah, dan ia hadir dengan pelbagai peralatan yang lebih hardcore!

‘C’ pada nama kereta ini adalah merujuk kepada tiga perkara; Pertama adalah ‘Area C’ iaitu litar ujian berprestasi tinggi Hyundai dan juga tempat bermulanya Hyundai N, yang terletak di pusat R&D mereka di Namyang, Korea. Kedua, C bermaksud carbon, di mana model ini menerima pelbagai komponen yang diperbuat dari material ringan tersebut, pertama seumpamanya dari Hyundai.

Maksud C yang ketiga pula adalah ‘Center of Gravity‘ atau CoG (pusat graviti), kerana Project C ini menampilkan CoG 8.8 mm lebih rendah dari i30 N biasa.

Pada bahagian luar, Project C dibekalkan dengan pelbagai komponen badan – terdiri dari bonet hadapan, splitter hadapan, diffuser belakang dan sirip sisi – yang diperbuat dari plastik diperkuat gentian-karbon (CFRP), diperkemaskan dengan lapisan lakuer halus bagi menonjolkan corak sulaman karbon berkenaan.

Walaupun model ini tampil dengan muka yang lebih besar dan juga jarak kelegaan tanah yang lebih rendah (ia 6 mm lebih rendah dari model biasa), pekali geseran Project C ini kekal sama pada kadar 0.32, hasil dari rekaan semula dibuat pada kelengkapan aerodinamik.

Menurut Hyundai, i30 Project C ini juga adalah 50 kg lebih ringan dari versi standard. Ini adalah hasil dengan penggunaan komponen CFRP tadi; bonet -7.2 kg, sirip sisi – 998 gram, splitter hadapan (+240 g dalam aspek aero), diffuser belakang -386 gram; serta peralatan lain seperti penggunaan rim OZ Racing 19-inci (-22 kg) dan tempat duduk bucket perlumbaan (dengan CFRP di perehat belakang) (-15kg).

Hyundai juga telah menukar knuckle pada hab roda belakang dari komponen dari logam, kepada unit yang diperbuat daripada aloi, membolehkan 4.66 kg lagi ditolak dari berat asal.

Kereta ini direndahkan menerusi spring yang lebih rendah, dan kemudian penyerap hentak asal telah ditala semula. Di belakang, satu bar (sama seperti peralatan dari Performance Package pada model biasa) dipasangkan pada ruang but, bagi meningkatkan lagi kadar ketegaran badan i30 N tersebut.

Kesemua mod pemanduan pada Project C ini juga telah di tala semula, di mana mod Sport dan N memberikan respon yang lebih terus kepada pemandu, manakala mod N telah ditala untuk “mendapatkan ketangkasan dan lebih mudah diagak ketika dipandu pada permukaan jalan dengan kualiti seperti di litar oleh pemandu yang lebih berpengalaman”, menurut Hyundai.

Pada bahagian dalaman, Project C menerima balutan Alcantara pada roda stereng, brek tangan dan but tuil penukar gear, manakala tombol gear telah diganti dengan unit yang diperbuat dari brushed aluminium billet dengan bentuk seakan kepala omboh enjin.

Serlahan berwarna oren turut boleh dilihat pada bahagian seperti pada tali pinggang keledar, jahitan dan jalur pada tempat duduk, serta pada butang mod pemanduan dan butang N-mode pada roda stereng. Plat pengesahan bahawa ia adalah model edisi terhad bersama nombor produksi unik pula diletakkan pada papan pemuka sebelah penumpang.

Walau bagaimanapun, Hyundai i30 N Project C ini masih mengekalkan enjin asal iaitu 2.0 liter empat-silinder Turbo dengan suntikan bahan api terus, menghasilkan 250 PS/353 Nm atau 275 PS sekiranya pembeli memilih untuk memadankan Performance Package. Ia digandingkan dengan kotak gear manual enam-kelajuan dengan LSD elektronik, membolehkan ia memecut dari 0-100 km/j dalam masa hanya 6.1 saat, sebelum mencapai kelajuan maksima 250 km/j.