Semalam Presiden Daihatsu Motor Co Ltd (DMC), Soichiro Okudaira sendiri telah mengesahkan kerjasamanya dengan DreamEdge, syarikat pengendali kepada projek kereta nasional terbaharu. Seperti yang kita sedia maklum, Perodua merupakan sekutu bagi Daihatsu di Malaysia. Jadi, sudah pasti menjadi tanda tanya adakah kerjasama Daihatsu-DreamEdge memberikan sebarang kesan terhadap Perodua. Untuk menjawab persoalan ini, media Malaysia yang mengikuti rombongan Perodua ke Tokyo Motor Show 2019 sempat bertanyakan soalan ini kepada Presiden dan CEO Perodua Datuk Zainal Abidin Ahmad.

Menurut Datuk Zainal, Perodua memandang daripada sudut positif dan optimistik dengan kerjasama ini, malah menganggapnya ia adalah satu persaingan yang sihat di dalam industri automotif tempatan. “Dengan adanya jenama baharu ini, ia dapat melengkapkan ekosistem bagi jenama tempatan, sekaligus menambah kerancakan dalam industri automotif kita. Selain itu, pengguna juga dapat lebih banyak pilihan kenderaan baharu dengan harga yang mampu milik,” ujarnya.

Ketika ditanya lebih lanjut, adakah Perodua akan terbuka untuk berkongsi vendor yang ada dengan DreamEdge, ini jawapannya dari Zainal, “Kami memiliki lebih 150 vendor yang memiliki keupayaan dan kemampuan dalam menghasilkan komponen penting, dan 45% daipada mereka bersedia untuk mengeluarkannya kepada pihak lain yang berminat termasuk jenama nasional ketiga ini. Bagi projek kereta nasional baharu ini, kami mengalu-alukan mereka untuk bekerjasama dengan vendor kami.”

Mengenai perkongsian teknologi DMC pula, Perodua melihatnya daripada sudut positif iaitu ia sebagai kepentingan negara. “Kami tiada masalah jika DMC mahu berkongsi teknologi dengan jenama kereta nasional baharu ini, sama ada ia teknologi baharu atau pun yang sedia ada. Kami yakin DMC pastinya boleh mengatasi dengan baik dan bagi saya, ia bukanlah suatu yang mengejutkan (mengenai perkongsian teknologi),” ujar Zainal lagi.

Malah Zainal turut berkata, kini DMC dan Perodua juga saling berkongsi kepakaran masing-masing. Sebagai contoh, di DMC, terdapat 30 kakitangan Perodua yang ditugaskan di sana untuk bahagian rekaan. Ini bermakna, DMC sudah mempercayai kredibiliti yang ada pada Perodua sehinggakan mahu berkongsi kepakaran yang ada terutamanya melibatkan rekaan kenderaan.

Berbalik kepada projek kereta nasional baharu ini, memandangkan bukan mudah atau mengambil masa yang singkat untuk membangunkan fasiliti memproduksi kenderaan, jadi disebabkan dengan adanya kerjasama Daihatsu, adakah kemungkinan besar fasiliti Perodua turut akan digunakan oleh DreamEdge, Zainal menjawab, “Perodua juga bersedia berkongsi fasiliti yang ada dengan mana-mana syarikat termasuk pengeluar kereta nasional baharu ini yang berminat menggunakan kemudahan kami selagi platform yang digunakan adalah sama.

“Fasiliti Perodua di Serendah masih mampu menanggung kapisiti yang lebih banyak. Dalam setahun, kami mengeluarkan antara 250,000 hingga 260,000 unit kenderaan sedangkan sebenarnya kami menghasilkan 320,000 unit setahun dan sebenarnya ia boleh mencecah sehingga 370,000 unit. Walau bagaimana pun, jika mahu pengeluaran lebih 320,000 unit setahun, ada kos pelaburan tambahan yang diperlukan termasuklah melibatkan kos buruh. Apa pun, kami bersedia untuk bekerjasama dengan mana-mana pihak kerana ini antara cara untuk merancakkan lagi ekonomi negara.”