Hari ini pasti ramai yang sudah merancang untuk memandu pulang ke kampung halaman atau pun bercuti ke mana-mana destinasi. Kalau cuti panjang hujung minggu ditambah pula dengan cuti umum, pastinya lebuhraya utama di negara bakal mengalami kesesakan trafik.

Justeru, seperti kebiasaan, PLUS Malaysia Berhad (PLUS) mengeluarkan Jadual Cadangan Waktu Perjalanan (TTA) sempena cuti perayaan Deepavali bagi pengguna Lebuhraya Utara-Selatan di antara 24 Oktober hingga 29 Oktober 2019. Ia adalah sebagai salah satu langkah untuk mengurangkan dan menguruskan kesesakan di lebuh raya, kawasan rehat dan rawat dan plaza tol pada musim perayaan ini.

Menurut Pengarah Urusan PLUS, Datuk Azman Ismail, “Berdasarkan TTA yang dikeluarkan, pengguna lebuhraya dari Lembah Klang yang menuju ke destinasi yang lebih jauh seperti Perlis, Kedah, Pulau Pinang, Utara Perak dan Johor dinasihatkan supaya memasuki lebuh raya sebelum jam 9 pagi. Manakala, yang menuju ke lain-lain destinasi yang lebih hampir dengan Lembah Klang disarankan supaya memasuki lebuh raya selepas jam 3 petang.”

“Sementara itu, orang ramai daripada negeri Perlis, Kedah, Pulau Pinang, Utara Perak dan Johor menuju ke Lembah Klang bagi tempoh yang sama, dinasihatkan supaya memasuki lebuh raya sebelum jam 9 pagi. Manakala, bagi pengguna lebuh raya dari lain-lain negeri atau destinasi yang lebih hampir dengan Lembah Klang pula dinasihatkan supaya memasuki lebuh raya selepas jam 3 petang,” tambah Datuk Azman.

Jadual TTA sempena perayaan Deepavali juga boleh didapati menerusi aplikasi PLUS Mobile App yang boleh dimuat turun secara percuma menerusi Google Play Store atau App Store. Pelanggan juga boleh merujuk jadual TTA di laman web PLUS di www.plus.com.my.

PLUS juga menasihatkan pengguna supaya mendapatkan maklumat trafik terkini di lebuh raya menerusi Twitter PLUSTrafik, papan tanda elektronik lebuh raya atau menghubungi talian PLUSLine di 1800 88 0000. Mereka juga disarankan supaya merujuk aplikasi Waze atau Google Map untuk merancang perjalanan ke destinasi masing-masing.