Semasa majlis tontonan istimewa RSV4 X di Kuala Lumpur semalam, ada satu berita baik untuk penggemar motosikal di Malaysia. Ketua bahagian pemasaran Piaggio Asia Pasifik, Nicola Capello telah memberitahu model RS660 akan tiba di Malaysia menjelang akhir tahun ini.

Model sports kelas pertengahan ini cuma baru ditunjukkan di pameran EICMA November lalu, dan ia juga masih belum dilancarkan untuk jualan di mana-mana pasaran lagi. Walaubagaimanapun, ramai yang menunggu kerana ia adalah penanda kepada kemunculan semula Aprilia dalam segmen tersebut.

RS660 banyak mewarisi gaya rekaan daripada RSV4, dan digerakkan oleh enjin dua silinder selari 660 cc yang mampu menghasilkan sehingga 100 hp serta berat badan cuma 169 kg. Walaupun nampak agresif, Aprilia mendakwa RS660 masih sesuai untuk dibawa atas jalan biasa dengan pemegang yang diletakkan atas daripada steering plate dan tempat letak kaki yang tidak terlalu menolak penunggang ke hadapan.

Casis motosikal ini dijadikan lebih ringan dengan penggunaan kerangka serta lengan ayun aluminium, manakala suspensi pula terdiri daripada fork 41 mm Kayaba yang boleh dilaras di hadapan serta monoshock di belakang. Brek adalah daripada Brembo, dengan unit cakera berkembar 320 mm serta angkup empat piston di hadapan.

Selain daripada pendikit ride-by-wire, RS660 juga didatangkan terus dengan pelbagai sistem elektronik termasuk Aprilia Traction Control, Aprilia Wheelie Control, Aprilia Cruise Control, Aprilia Quick Shift (naik dan turun), Aprilia Engine Brake, Cornering ABS serta pilihan lima mod tunggangan (tiga untuk atas jalan biasa dan dua lagi untuk atas litar). Panel instrumen menggunakan unit TFT yang boleh disambung dengan aplikasi telefon pintar.

Sudah tentu, harganya masih tidak diberitahu, dan kami juga tidak dapat memberikan sebarang anggaran kerana di negara luar juga ia masih belum dijual. Yang pasti, ia adalah unit import sepenuhnya (CBU).