Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) telah mengumumkan pelantikan Fatimah Mohamed Ali Piah sebagai Pengarah JPJ Perlis, berkuat kuasa semalam. Sebelum ini, beliau memegang jawatan sebagai Ketua Unit Integriti JPJ. Dengan pelantikan ini sekaligus memahat sejarah baharu dalam organisasi penguatkuasaan ini dengan menerima Pengarah JPJ Negeri wanita pertama yang menyandang jawatan berkenaan.

Fatimah menggantikan penyandangnya, Shahrul Azhar bin Mat Dali yang dinaikkan pangkat sebagai Ketua Seksyen Operasi JPJ dengan sesi serah tugas disempurnakan Ketua Pengarahnya, Datuk Seri Shaharuddin Khalid, di Ibu Pejabat JPJ, Putrajaya.

Dengan pengalaman selama 25 tahun dalam JPJ, beliau memulakan tugas sebagai pembantu penguatkuasa gred 17 pada tahun 1994. Kemudian beliau telah dinaikkan pangkat ke Gred 29 pada tahun 1999 dan seterusnya ke Gred 41 pada tahun 2009.

Malah beliau juga pernah menyandang beberapa jawatan, antaranya ialah Ketua JPJ Cawangan Gua Musang, Pegawai Perhubungan Awam JPJ Selangor, Ketua Unit Aduan dan Siasatan Ibu Pejabat, Ketua Unit Pengukuhan Integriti Ibu Pejabat. Ini sedikit sebanyak menjadikan beliau matang dalam membuat keputusan dan berkredibiliti untuk menyandang jawatan pengarah negeri wanita yang pertama.

Berkelulusan Sarjana Komunikasi Korporat, UPM dan Sarjana Muda (Kepujian) Pengurusan Sistem Maklumat, UiTM, Fatimah berazam untuk mencurahkan segala bakti kepada Jabatan Pengangkutan Jalan terutamanya JPJ Perlis. Ini bagi memastikan JPJ terus mengorak langkah maju ke hadapan sebagai agensi penguatkuasa yang terulung di Malaysia.