Malaysia Automotive Robotics and IoT Institute (MARii), China Automotive Technology and Research Center (CATARC), DRB-HICOM dan Proton semalam menandatangani perjanjian persefahaman (MoU) untuk kerjasama strategik bagi membangunkan lagi industri automotif dalam negara seterusnya menjadikan Malaysia sebagai hab kenderaan generasi seterusnya (nxGV) dalam rantau ini.

Melaluinya, beberapa kemudahan akan dibina dalam negara, termasuk pusat ujian Autonomous, Automated and Connected Vehicle (AACV) di Cyberjaya, serta National Automotive Testing Centre (NATC) di Tanjung Malim.

Menurut ketua pegawai eksekutif MARii, Datuk Madani Sahari, kemudahan ini, berserta beberapa lagi kemudahan lain dijangka akan siap menjelang tahun 2023. Kos pembangunan pula dikongsi oleh kerajaan melalui MARii dan juga syarikat swasta.

Kedua-dua MARii dan CATARC akan memberi fokus kepada penubuhan standard teknikal dan pembinaan kemudahan ujian NxGV di dalam pusat ujian tersebut, untuk meningkatkan kemampuan domestik dalam pembangunan dan ujian kenderaan dalam rantau ASEAN.

“Memandangkan ujian dan homologasi adalah perkara sensitif dalam pembangunan apa jua jenis kenderaan pun, kami berusaha untuk menawarkan penyelesaian berkaitan ujian secara penuh mengikut pembangunan teknoligi NxGV terkini, selari dengan peraturan keselamatan, polisi serta standard,” kata Madani.

Kerjasama di antara Proton dan CATARC pula mempunyai sasaran untuk membenarkan pengeluar kenderaan negara tersebut untuk berkolaborasi dan menggunakan kemudahan pembangunan dan penyelidikan CATARC, terutamanya pada aspek aktiviti berkaitan ujian, sekaligus mempercepatkan penglibatannya dalam teknologi baru.

“Kerjasama ini juga akan membuka akses kepada pasaran ASEAN, sementara kepakaran kami dalam perniagaan, terutamanya aspek ujian dan pensijilan boleh dikongsi kepada Malaysia dan industri automotif ASEAN pada masa hadapan,” kata pengurus kanan CATARC, Zhou Hua.

Selain daripada perjanjian dengan CATARC, MARii dan dan DRB-HICOM juga menandatangani perjanjian untuk menubuhkan program pembangunan akademik dan sumber manusia, demi mempertingkatkan kemampuan tenaga kerja automotif dalam negara.