Kerajaan Pakatan Harapan (PH) telah mengumumkan keputusan membekukan kadar kenaikan tol untuk tahun ini, yang membabitkan semua lebuhraya di seluruh negara.

Menurut Menteri Kewangan, Lim Guan Eng, keputusan itu diambil sebagaimana yang dilakukan tahun lalu iaitu tiada kenaikan kadar tol dengan objektif untuk mengurangkan beban rakyat.

“Sungguhpun kerajaan telah membekukan kenaikan kadar tol tahun ini, rakyat perlu ingat bahawa apabila kadar tol dibekukan maka kerajaan perlu bayar ganti rugi (pampasan). Ini bukan satu angka yang kecil, tentu lagi banyak (wang) kerana kadar (tol) meningkat,” katanya seperti yang dilaporkan oleh Bernama.

Namun katanya, langkah itu perlu dibuat dalam usaha mengurangkan kos sara hidup, sekali gus membantu rakyat.

“Rakyat kini masih boleh menikmati kadar lama di semua lebuh raya, yang mana tol biasanya mengalami kenaikan pada setiap awal tahun. Usaha itu akan dikekalkan selagi PH kekal memerintah,” tambahnya lagi.

Beliau turut menzahirkan kekesalan kerana kurangnya liputan berhubung keputusan kerajaan mengekalkan keputusan membekukan kenaikan kadar tol yang memberikan impak besar kepada rakyat berbanding isu lain.

Pada 2019, kerajaan membekukan kenaikan kadar tol di 21 lebuh raya di seluruh negara bagi semua kelas kenderaan, berdasarkan kepada rasa tanggungjawab kerajaan PH untuk meringankan beban sara hidup yang dipikul rakyat.