Toyota Motor Co melangkah ke gelanggang baharu untuk mobiliti menerusi kerjasama dengan Joby Aviantion (Joby), syarikat aeroangkasa, yang membangunkan teksi elektrik udara untuk kegunaan orang ramai di lebuh raya dan jalan bandar.

Dengan kos pelaburan sebanyak AS$394 juta (RM1.6 bilion), Toyota menjadi pelabur utama bagi dana projek Siri C tersebut yang menelan belanja keseluruhan sebanyak AS$590 juta dengan pelaburan turut melibatkan syarikat lain termasuk Baillie Gifford dan Global Oryx, selain Intel Capital, Capricorn Investment Group, JetBlue Technology Ventures, SPARX Group serta unit pelaburan Toyota, Toyota AI Ventures.

“Pengangkutan udara menjadi matlamat jangka panjang Toyota. Walaupun kami akan meneruskan usaha dalam perniagaan automotif, perjanjian ini menetapkan wawasan kami lebih jauh.Dengan kami menyahut cabaran dalam pengangkutan udara bersama Joby iaitu penginovasi dalam sektor all-electric vertical take-off and landing (eVTOL), kami memanfaatkan potensi untuk merevolusikan pengangkutan dan kehidupan masa depan,” kata Presiden yang juga Ketua Pegawai Eksekutif Toyota, Akio Toyoda.

Selain Toyota, syarikat automotif lain yang turut bakal mengeluarkan teksi udara termasuklah Hyundai yang bekerjasama dengan Uber Technologies Inc, dan usahasama antara Volocopter-Zhejiang Geely Holding Group Co.