Menteri Pengangkutan, Anthony Loke, mengesahkan pihaknya masih menunggu draf pindaan Rang Undang-Undang Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987 daripada Pejabat Peguam Negara sebelum dibentangkan pada Mesyuarat Kabinet.

“Bacaan pertama di Dewan Rakyat akan dibuat sebaik draf diluluskan Kabinet. Kita akan cuba siapkan proses pindaan rang undang-undang itu. Kita ada pinda akta sedia ada, akta sedia ada di bawah Akta Pengangkutan Jalan 1987,” katanya seperti dilaporkan Berita Harian.

Menurutnya lagi, ada beberapa proses perlu dilalui dan faktor diberi pertimbangan sebelum dibentangkan.

“Selepas draf disiapkan, ia perlu dibentang ke Kabinet dan diluluskan. Apabila sudah diluluskan Kabinet, baru boleh bawa ke Parlimen dan kena ikut giliran sebab ada lebih 20 kementerian berurusan dengan Kabinet. Walaupun kita tahu ada keperluan ia dipercepatkan, perlu mengambil kira prosesnya,” katanya.

Hujung Januari lalu, Loke mengesahkan Kabinet bersetuju untuk meminda undang-undang sedia ada berkaitan kesalahan memandu kenderaan dalam keadaan mabuk, pengaruh dadah serta memandu secara bahaya.

Buat masa ini, Seksyen 41 Akta 333 telah memperuntukkan bahawa mana-mana orang yang telah didapati bersalah menyebabkan kematian kerana memandu dengan melulu atau merbahaya hendaklah dihukum penjara untuk tempoh tidak kurang daripada dua tahun dan tidak lebih daripada 10 tahun dan dikenakan denda tidak kurang daripada RM5,000 dan tidak lebih daripada RM20,000.

Malah mereka yang disabitkan di bawah Seksyen 41 juga akan hilang kelayakan memegang atau mendapatkan lesen memandu selama tempoh tidak kurang tiga tahun dan lima tahun bagi Seksyen 44.

Di bawah peruntukan Seksyen 44, mana-mana orang yang menyebabkan kematian atau kecederaan akibat berada di bawah pengaruh alkohol, apabila disabitkan, hendaklah dihukum penjara selama tempoh tidak kurang daripada tiga tahun dan tidak lebih 10 tahun, dan denda tidak kurang RM8,000 dan tidak lebih RM20,000. Selain itu, lesen memandu pesalah dan yang sedang dalam proses pertuduhan juga, akan digantung berkuatkuasa dari tarikh pertuduhan dibacakan pertama kali.