Anda ada terima atau sebar video yang menunjukkan sedang berlaku rempuhan beramai-ramai di Tambak Johor menerusi media-media sosial? Dalam sidang media harian Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sebentar tadi, beliau sendiri telah mengesahkan bahawa ia sebenarnya adalah berita palsu.

Ismail menyatakan bahawa video yang menggambarkan seolah-olah rakyat Malaysia balik beramai-ramai di sempadan Malaysia-Singapura itu disebarkan oleh individu tidak bertanggung jawab, dan menurut Jabatan Imigresen, ia sebenarnya adalah video lama bertarikh 18 Disember 2018, di mana ketika itu Jabatan Bomba sedang menjalankan latihan pencegahan kebakaran.

Beliau turut menyebut, kerajaan menerusi Polis DiRaja Malaysia (PDRM) dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) memandang serius berkenaan penyebaran berita palsu yang boleh mencetuskan suasana panik ini. Ujarnya lagi, PDRM telah pun mengenal pasti individu-individu yang terlibat dan tindakan undang-undang akan diambil.

“Sesiapa sahaja yang terlibat dengan penyebaran berita palsu ini tidak akan terlepas begitu sahaja walau apa kedudukan mereka sekalipun,” tegasnya.

Terdahulu, Ismail turut memaklumkan bahawa sehingga semalam, PDRM dan juga SKMM telah membuka sebanyak 207 kertas siasatan berkaitan penyebaran berita palsu Covid-19. Dari jumlah teresebut, 27-kes telah didakwa di mahkamah.