Sekarang ini semakin ramai pemilik yang mahukan nombor pendaftaran ‘unik’ mengikut tafsiran sendiri untuk diletakkan pada kenderaan. Akses untuk mendapatkan nombor pendaftaran ini juga adalah lebih mudah dengan adanya sistem bidaan atas talian.

Selepas mendapatkan nombor pendaftaran yang dimahukan, ada pula yang menampalnya pada kenderaan dengan tulisan yang tidak mengikut spesifikasi, demi menampakkan ia seperti bermakna sesuatu. Akhirnya apabila dijumpai oleh pihak berkuasa, mereka akan dikenakan saman.

Menurut laporan yang dikeluarkan Harian Metro, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) telah mendedahkan bahawa tahun ini sahaja 12,694 notis telah dikeluarkan kerana kesalahan ini. Kemudiannya, 7,455 kenderaan telah dikompaun dari bulan Januari hingga bulan Mei 2020.

“Mereka yang menggunakan nombor ‘fancy‘ mempunyai interpretasi sendiri yang kemungkinan ada maksud namun ia menyalahi peraturan JPJ. Pemilik kenderaan yang memasang nombor pendaftaran tidak mengikut spesifikasi itu akan dipanggil untuk memberi penjelasan dan diperiksa sebelum disaman,” kata Ketua Pengarah JPJ, Datuk Seri Shaharuddin Khalid.

Menurut beliau lagi, pada tahun 2016, 13,606 kompaun telah dikeluarkan atas kesalahan menggunakan nombor pendaftaran kenderaan tidak mengikut spesifikasi manakala pada tahun 2017 sebanyak 11,717 kompaun, 2018 11,957 kompaun dan pada tahun 2019 sebanyak 31,716 kompaun.