Mitsubishi Motors Malaysia (MMM) kini memperkenalkan aplikasi mudah alih Mitsubishi Connect yang pertama seumpamanya untuk kegunaan pemilik-pemilik kenderaan jenama itu di Malaysia. Aplikasi berkenaan boleh dimuat turun melalui Google Play dan Apple App Store secara percuma.

Aplikasi berkenaan menawarkan pelbagai ciri perkhidmatan berkaitan kenderaan, membolehkan pemilik kenderaan Mitsubishi menetapkan antaranya temujanji jadual servis dengan pusat servis MMM kegemaran mereka, menyimpan rekod penyelenggaraan dan peringatan untuk servis akan datang dengan mudah. Pemilik juga boleh mendaftarkan beberapa kenderaan mereka di bawah satu akaun.

Ia juga membolehkan pemilik untuk sentiasa boleh membuat panggilan Mitsibishi Assist 24 Jam serta bantuan kecemasan 24 Jam di seluruh negara sekiranya ada keperluan. Dengan memanfaatkan butang fungsi SOS pada aplikasi berkenaan, lokasi pengguna akan dikesan dengan tepat dan perincian akan disahkan oleh petugas khidmat pelanggan MMM sebelum bantuan dihantar dalam masa segera.

Mitsubishi Connect juga boleh digunakan untuk mendapatkan lokasi cawangan pengedar sah atau bilik pameran Mitsubishi yang terdekat bersekali dengan sokongan tunjuk arah untuk memudahkan lagi pergerakan pemilik. Fungsi lain aplikasi berkenaan termasuk kemaskini berita dan promosi berkaitan Mitsubishi, pencarian maklumat produk dan muat turut risalah elektronik.

“Pandemik Covid-19 telah menyebabkan kita beralih lebih cepat kepada medium digital dan MMM juga tidak mahu ketinggalan. Untuk itu, kami berbesar hati memperkenalkan aplikasi Mitsubishi Connect kepada semua pemilik kenderaan Mitsubishi untuk memudahkan lagi urusan mereka,” ujar CEO MMM, Tomoyuki Shinnishi.