Toyota telah membekukan sementara pengambilan tempahan bagi model RAV4 Prime terbaru di Jepun selepas tiga minggu memperkenalkannya, atas sebab permintaan terlalu tinggi serta kekangan terhadap bekalan bateri yang digunakan.

Jurucakap syarikat memaklumkan Electrek yang pengeluar itu “menerima ulasan dari ramai pelanggan serta mengambil tempahan melebihi kemampuan pengeluaran bagi bateri lithium-ion yang baru dibangunkan.”

“Bagi pasaran Amerika Syarikat, sejak diperkenalkan tahun lalu, RAV4 Prime 2021 telah menerima sambutan hangat daripada pengguna sebagai sebuah RAV4 yang berkuasa dan cekap pernah dihasilkan. Namun, disebabkan kekangan rantaian bekalan, kami terpaksa mengubah jadual pengeluaran sedia ada.”

“Kami jangka akan dapat mencapai rancangan pengeluaran sebelum ini pada awal 2021,” tambah beliau. Bagi pasaran AS, Toyota memaklumkan syarikat itu hanya mampu membekalkan 5,000 unit sahaja tahun ini sebelum mencapai sasaran pengeluaran 20,000 unit tahun depan. Tidak dinyatakan sama ada Covid-19 menjadi punca kepada kelewatan ini.

RAV4 Prime dikuasakan oleh enjin 2.5 liter Atkinson Cycle yang menghasilkan 176 hp dan 228 Nm. Dengan sokongan motor elektrik, output keseluruhan sistem ini ialah 320 hp, dengan pecutan 0-100 km/j dalam masa 6.2 saat. Bateri lithium-ion kapasiti tinggi yang digunakan pula mampu memberikan jarak perjalanan elektrik sepenuhnya 60 km (kitaran WLTP).