Menteri Kanan merangkap Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali telah mengesahkan Malaysia dan Singapura bersetuju untuk memuktamadkan perbincangan untuk meneruskan projek Sistem Transit Rapid (RTS), akhir bulan ini.

Menurut beliau, keputusan itu akan dimuktamadkan pada Mesyuarat Jawatankuasa Teknikal RTS yang akan diadakan pada 13 Julai ini, laporan Berita Harian.

“Sebanyak 220 isu berbangkit mengenai RTS sudah berjaya diselesaikan kedua-dua negara setakat ini. Pada 13 Julai ini, Insya-Allah dua lagi isu berbangkit akan diselesaikan dengan projek RTS akan dimuktamadkan pada akhir bulan ini juga,” katanya.

Azmin turut menambah, projek RTS penting untuk memberikan kemudahan kepada rakyat Johor yang terpaksa menyeberangi ke Singapura untuk bekerja, selain menyelesaikan masalah kesesakan Tambak Johor sejak sekian lama.

“Menteri Besar Johor memaklumkan kira-kira 250,000 rakyat Malaysia yang bekerja di Singapura akan menerima manfaat besar hasil persetujuan kedua-dua negara untuk menamatkan isu berhubung RTS ini, sekali gus pembinaannya dimulakan,” katanya.

Projek RTS merangkumi landasan sepanjang empat kilometer yang menghubungkan Bukit Chagar di Johor Bharu dan Woodlands di Singapura dengan kapasiti mengangkut 10,000 penumpang setiap jam.