ABT Sportsline telah mengumumkan pek baharu yang dipertingkatkan bagi Audi S8 2020, yang ditampilkan dengan enjin berkuasa 4.0 liter bi-turbo V8 dengan output 571 hp dan tork 800 Nm.

S8 ini boleh ditala bagi menghasilkan kuasa sehingga 700 hp dan tork 880 Nm, yang banyak menjimatkan masa dalam pecutan. Dari titik pegun, S8 talaan khas ini boleh mencapai 100 km/j dalam masa 3.4 saat, di mana model biasa S8 lebih empat saat daripada itu iaitu 3.8 saat. Dengan pilihan ABT Power, kelajuan maksimum boleh dihadkan sehingga 270 km/j, dan ia turut didatangkan dengan brek seramik.

Tidak banyak perubahan yang dilakukan bagi gaya penampilannya. Walau bagaimana pun pelanggan boleh mendapatkan spoiler belakang gentian karbon yang hadir sebagai pilihan. Lain-lain pilihan termasuk roda FR 21-inci atau ABT GR 20-inci, butang penghidup enjin ABT dan penutup gear ABT.

Bagi S8 sendiri, ia masih menerima teknologi standard seperti predictive active suspension, stereng semua-roda dinamik, sport differential, silinder lapisan besi untuk mengurangkan geseran, flap elektronik dalam sistem ekzos dan teknologi mild-hybrid 48-voltan Audi.

Sistem mild-hybrid merangkumi belt alternator starter (BAS) 48-voltan dan ia dijanakan oleh bateri lithium-ion. Malah ia juga membolehkan peluncuran walau pun enjin dimatikan, dan Audi mendakwa ia mampu mengurangkan penggunaan bahan api sehingga 0.8 liter per 100 km.

Model perdana Audi ini turut dipadankan dengan kelengkapan sistem keselamatan aktif termasuk Audi pre sense 360° yang boleh menaikkan kerangka sehingga 80 mm. Ia membolehkan kerangka mendapat posisi yang lebih baik untuk menyerap impak tenaga, sekaligus mengurangkan potensi kecederaan.