Walaupun Audi R8 V10 RWD kembali, namun Audi Sport mengesahkan tiada perancangan untuk mengembangkan pilihan pacuan roda-belakang bagi keseluruhan lain-lain model. Perbincangan mengenai kemungkinan model RWD Audi ini pertama kali diperkatakan selepas penamaan semula Audi Quattro menjadi Audi Sport pada tahun 2016, walau bagaimana pun, ketua pemasaran dan jualan syarikat Rolf Michl berkata, “quattro adalah sebahagian dari warisan kami.”

Menurut Autocar, penukaran ke konfigurasi pacuan roda-belakang akan dapat mengurangkan emisi untuk barisan Audi Sport dan membantu syarikat menepati standard emisi yang ketat. Audi telah pun mengimplementasikan sistem mild-hybrid untuk modelnya bagi mengurangkan emisi, tetapi masih dengan keputusan quattro AWD harus dikekalkan.

“Kami menggunakan pacuan roda-belakang pada model terkini R8. Tetapi kebiasaannya, quattro menjadi sebahagian daripada warisan kami. Ia selamat, tangkas dan miliki pemanduan yang lebih kompetitif. Saya tidak mendengar sebarang pandangan yang berbeza (dari orang lain) mengenai perkara ini, walau dengan versi elektrifikasi pada masa akan datang. Kami masih kekal dengan pendekatan kami, quattro menjadi bahagian terbesar bagi model RS,” tambahnya.

Mengenai model generasi akan datang R8 yang bakal ada hibrid, atau elektrik sepenuhnya, MIchl berkata, “RS merupakan salah satu model paling penting dalam portfolio kami dan untuk keseluruhan jenama Audi. Ia adalah pembentuk jenama yang sebenar. Audi Sport begitu komited terhadap R8, dan kami akan melakukan apa saja untuk membuat model konsep pada masa hadapan.”

Tambahnya lagi, “R8 berkongsi banyak perkara dengan jentea lumba, yang membuktikan kompetitif kereta berkenaan dan komitmen yang jelas, tetapi bagi menyesuaikan dengan pengharapan pada masa hadapan, mendorong keputusan yang agak rumit.”

Buat masa ini, dikatakan R8 akan datang adalah model elektrik sepenuhnya, menjadi model elektrik kedua bagi Audi Sport yang akan diperkenalkan selepas e-tron GT RS. Di mana GT akan diperkenalkan dalam tempoh 12 bulan yang akan datang.