Ford baru sahaja melancarkan Bronco serba baru di Amerika Syarikat dan Jeep tidak mahu semua perhatian tertumpu kepadanya. Oleh itu, mereka mendedahkan sebuah model konsep Wrangler Rubicon 392 V8. Model ini masih belum boleh dibeli, tetapi dihasilkan hanya untuk melihat reaksi orang ramai terlebih dahulu sebelum ia boleh memasuki pasaran.

Disebabkan Bronco cuma dilancarkan dengan enjin V6, Jeep nyata mahu melakukan sesuatu yang lebih dengan menggunakan enjin V8 392 HEMI berkapasiti 6.4 liter (392 inci padu) yang mampu menghasilkan kuasa 450 hp dan 610 Nm tork.

Untuk memuatkan enjin ini dalam Wrangler, tapak enjin perlu dipertingkat manakala kerangka juga telah diubah suai. Hasil padanan transmisi automatik lapan kelajuan, model lasak ini boleh memecut 0-96 km/j (0-60 bsj) dalam masa kurang lima saat dan dipasang dengan sistem ekzos dua mod untuk menghasilkan bunyi yang garang.

Bukan setakat enjin sahaja yang menjadi perhatian, Wrangler ini turut dipasang dengan gandar Dana 44, transfer case Selec-Track dan pengunci gandar hadapan dan belakang elektrik Tru-Lok. Kemudiannya ia dipertingkat lagi dengan rel pelindung Rubicon, bampar besi dengan winch Warn, pelindung bawah enjin besi, tayar lumpur 37 inci, kit tinggi dua inci Mopar serta penyerap monotube Fox.

Semua peningkatan ini menjadikan jarak Wrangler Rubicon 392 Concept 336 mm dari tanah, boleh meredah air sehingga 863 mm, sudut menjunam 51.6 darjah, sudut breakover 29.5 inci dan sudut mendongak 40.1 darjah.

Model konsep ini tidak mempunyai penampilan yang banyak berbeza berbanding Wrangler biasa, kecuali skup udara pada bonet dan pintu yang cuma separuh. Ia juga menggunakan warna luar Granite Crystal berserta cangkuk, lencana, spring, penyerap dan rim warna gangsa. Bumbung menggunakan unit Sky One-touch yang boleh dibuka. Bahagian dalam menyaksikan tempat duduk balutan kulit Red Rock dengan jahitan warna emas, serta stereng sports.