Shell Malaysia Trading Sdn Bhd kini memperkenalkan dua jenis minyak enjin Shell Helix terbaru dalam pasaran, dikenali sebagai Shell Helix Power dan Shell Helix Protect. Kedua-duanya dihasilkan khusus untuk dua keadaan pemanduan utama.

Pertama di lebuh raya dan laluan sukar yang memerlukan kuasa dan daya pecutan yang lebih; atau kedua, dalam lalu lintas terhenti-henti di bandar yang menyebabkan tekanan tinggi pada enjin dan perlindungan lebih diperlukan.Kedua-dua minyak pelincir baru ini sesuai digunakan untuk kebanyakan jenis kereta di Malaysia dengan spesifikasi kelikatan minyak 0W, 5W ataupun 10W.

“Dengan Shell Helix Power dan Shell Helix Protect baru, matlamat kami ialah untuk mengembalikan proses pilihan minyak enjin kepada pemilik kereta. Sebagaimana yang tertera di label, satu produk menjanjikan lebih kuasa manakala produk yang satu lagi pula menawarkan lebih perlindungan. Anda hanya perlu memilih produk yang paling sesuai dengan cara pemanduan atau keperluan anda,” kata Pengurus Besar Shell Lubricants bagi Malaysia dan Singapura, Nyon Kam Yew.

Shell Helix Power menggunakan rumusan khas dengan tumpuan kepada prestasi yang memaksimumkan kuasa enjin dan memberikan pecutan yang lebih pantas untuk pemanduan yang lebih lancar di lebuh raya, kawasan berbukit dan jalan-jalan terbuka. Harga runcit bagi pek 4 liter ialah RM280.

Sementara itu, rumusan Shell Helix Protect yang memberi tumpuan kepada perlindungan pula mampu membersihkan komponen enjin untuk memanjangkan lagi hayat enjin kereta yang sering berdepan keadaan trafik sesak di kawasan bandar. Harga runcit yang disyorkan bagi pek 4 liter ialah RM240.

Kedua-dua produk ini merupakan minyak enjin sintetik sepenuhnya yang berkelikatan rendah, alirannya lebih pantas untuk menyaluti dan melindungi komponen penting semasa enjin dihidupkan. Ini dapat mengurangkan kehausan enjin yang disebabkan oleh permulaan sejuk, mengurangkan penggunaan bahan api, mengurangkan kadar pelepasan karbon dan kos penyenggaraan juga akan lebih rendah dengan perlindungan enjin yang lebih tinggi.

Mulai hari ini, dengan pembelian pek 4 liter Shell Helix Power atau Shell Helix Protect dari mana-mana bengkel yang mengambil bahagian, pelanggan akan menerima hadiah percuma sebuah replika kereta lumba Scuderia Ferrari, sementara stok masih ada.

Di samping itu, Shell Malaysia juga menjalankan inisiatif #BecauseWeCare sempena pelancaran Shell Helix Power dan Shell Helix Protect. Shell telah mengedarkan minyak enjin baharu tersebut dan Pek Perlindungan Shell Helix secara percuma kepada pemandu Grab.