Pengerusi Prasarana Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman mengumumkan kerosakan yang berlaku di Jalan Klang-Banting berdekatan Johan Setia bakal mengambil masa sekitar seminggu untuk diperbaiki semula, menurut laporan Bernama.

Beliau menjelaskan, antara punca berlakunya kejadian itu adalah berikutan hujan lebat yang kerap dalam tempoh satu hingga dua minggu lepas selain tekanan daripada mesin-mesin projek LRT3 menyebabkan tanah tersebut menjadi lembut dan akhirnya mendap.

“Mendapan tanah juga dilihat agak serius dan memberi kesan kepada lalu lintas. Kejadian tanah mendap ini juga menyebabkan paip (dalam tanah) pecah dan menjejaskan penyaluran bekalan air terhadap kira-kira 14,000 pengguna di sekitar kawasan ini,” katanya.

Menurutnya lagi, beliau mewakili Prasarana turut memohon maaf kepada penduduk setempat atas kejadian berkenaan dan menjelaskan segala kos membaik pulih jalan raya serta paip air akan ditanggung sepenuhnya oleh syarikat tersebut.

Prasarana melalui kontraktor projek LRT3, MRCB George Kent Sdn Bhd akan melaksanakan kajian terhadap tanah terutama di kawasan berdekatan Jalan Klang-Banting bagi memastikan pembinaan kemudahan awam itu dapat diteruskan dengan selamat.

Dalam perkembangan sama, Air Selangor mengeluarkan kenyataan bahawa kerja-kerja pembaikan paip air di kawasan tersebut akan siap pada pukul 6 petang ini, manakala bekalan air akan pulih sepenuhnya pada pukul 6 pagi esok.