Sempena dengan cuti panjang hujung minggu ini bagi menyambut Hari Raya Aidiladha, PLUS Malaysia Bhd (PLUS) turut mengeluarkan Jadual Cadangan Waktu Perjalanan (TTA) untuk saranan waktu yang sesuai bagi para penggunanya memulakan perjalanan. di lebuh raya.

PLUS menyarankan pengguna lebuh raya dari Kuala Lumpur atau Selangor yang menuju ke Perlis, Kedah, Pulau Pinang, Perak utara dan Johor supaya memasuki lebuh raya lebih awal iaitu sebelum pukul 10 pagi.

Manakala pengguna yang menuju ke lain-lain negeri pula disarankan supaya memasuki lebuh raya selepas 2 petang bermula hari ini (29 Julai) sehingga 30 Julai.

Manakala bagi perjalanan pulang semula ke Lembah Klang, PLUS menyarankan agar pengguna lebuh raya daripada semua negeri memasuki lebuh raya sebelum 9 pagi antara 1 hingga 3 Ogos ini, laporan Bernama.

Dalam masa yang sama, PLUS juga akan menutup lorong tambah nilai di plaza tol untuk mengurangkan intervensi terus transaksi tunai dalam kalangan kakitangan PLUS dan pelanggan lebuh raya bagi membendung penularan COVID-19.

Oleh itu, pengguna juga diminta memastikan kad Touch ‘n Go mempunyai baki yang mencukupi dengan menambah nilai di stesen minyak, kiosk layan diri (SSK), kedai serbaneka, mesin ATM dan lain-lain lokasi yang disediakan di seluruh negara sebelum memasuki lebuh raya.

Malahan, pengguna juga disaran menggunakan perkhidmatan prapesanan makanan yang terdapat di 16 kawasan rehat dan rawat (R&R) terpilih bagi menjaga penjarakan sosial dalam kalangan orang ramai di tempat umum.

PLUS turut menghentikan sementara kerja penyelenggaraan dan naik taraf lebuh raya bermula hari ini hingga 3 Ogos serta menyediakan kren dan trak tunda di 14 lokasi strategik bagi mempercepatkan kerja pengalihan dan penundaan kenderaan rosak atau terlibat dengan kemalangan di lebuh raya.

Selain itu, PLUS juga menempatkan kira-kira 3,500 kakitangan di dalam ekosistem lebuh raya PLUS untuk membantu semua penggunanya menikmati perjalanan yang lancar pada musim perayaan kali ini.