Dalam kesibukan dan kemeriahan rakyat Malaysia pulang ke kampung untuk menyambut Hari Raya Aidiladha setelah tidak dapat berbuat demikian pada Hari Raya Aidilfitri yang lalu, satu insiden ‘ngeri’ dihadapi oleh lima individu setelah Perodua Axia yang mereka naiki diserang dan dipijak oleh seekor gajah yang mengamuk.

Kejadian tersebut tular setelah satu video dinaikkan oleh laman facebook Perak Kini, dan menurut laporan dari Harian Metro, ia terjadi kira-kira pukul 7 malam semalam, dipercayai berlaku di Jalan Raya Timur Barat (JRTB) dekat Gerik, Perak.

Laporan tersebut menyebut Perodua Axia tersebut dikatakan menghala ke Perak dari Kelantan dan kejadian berlaku tidak jauh dari Hentian Rawat dan Rehat (R&R) Puncak Banjaran Titiwangsa, dan butirannya diceritakan oleh seorang pemandu sebuah kenderaan yang juga datang dari arah Kelantan yang tidak dikenali mendakwa dia mendapat tahu cerita itu daripada seorang mangsa.

“Puncanya begini, semasa gajah di tengah jalan mereka memberhentikan kereta, tiba-tiba kereta belakang membunyikan hon.

“Kereta belakang hon, gajah bangun mengamuk pijak bonet kereta mereka, lima orang dalam kereta itu nasib baik sempat keluar dan lari tinggalkan kereta,” katanya kepada Harian Metro menerusi satu pesanan suara.

Individu berkenaan turut menjelaskan, kelima-lima mangsa terpaksa menumpang kenderaan lain untuk berpatah balik dan berhenti di Hentian (R&R) Puncak Banjaran Titiwangsa.

Akhbar tersebut turut menyatakan bahawa kejadian ini telah disahkan oleh Ketua Polis Daerah Gerik, Superintendan Zulkifli Mahmood. Ketika dihubungi Harian Metro, Zulkifli turut menyebut kenderaan mangsa mengalami kerosakan kecil dan tiada kemalangan jiwa.

Laporan berkenaan juga menyebut bahawa Pengarah Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) Perak, Yusoff Shariff menyatakan kakitangannya sudah dihantar ke lokasi bagi melakukan siasatan lanjut dan pemantauan.

Mengulas berkenaan insiden berkenaan, Yusoff mewakili Perhilitan menasihatkan pemandu supaya bersabar dan tidak memasang lampu tinggi ketika melalui kawasan berkenaan pada waktu malam. “Jangan bunyikan hon atau paling penting jangan cuba menghalau gajah berkenaan,” jelasnya.