Kerajaan negeri Perlis melalui Jawatankuasa Keselamatan Negeri telah memutuskan untuk melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketat Secara Bersasar (TEMCO) di dua kampung di Sanglang, bermula 10 malam semalam (8 Ogos) hingga 4 September nanti, lapor Astro Awani.

Perlaksanaan perintah TEMCO tersebut akan melibatkan Kampung Kuala Sanglang dan juga Kampung Tanah Timbul, dan ia dilaksanakan selepas mendapat pandangan dan nasihat dari pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dengan mengambil kira bilangan kes aktif Covid-19 termasuk 10 kes baharu pada Jumaat.

Kerajaan mengingatkan penduduk di kedua-dua kampung terbabit agar mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) sedia ada. Sekatan jalan raya (SJR) turut akan dilaksanakan di laluan keluar masuk ke kawasan TEMCO dan orang awam di luar kawasan terbabit tidak dibenarkan untuk melakukan aktiviti keluar masuk kecuali pihak yang terlibat dengan perkhidmatan perlu (essential services).

Dalam perkembangan sama, penduduk di kawasan TEMCO turut disarankan untuk mematuhi arahan kuarantin wajib di rumah selepas selesai menjalani ujian saringan COVID-19.

Sepanjang perintah TEMCO ini, hanya Ketua Isi Rumah dibenarkan untuk keluar dari rumah bagi mendapatkan barangan keperluan harian sepanjang tempoh kuarantin sementara menunggu keseluruhan ahli keluarga menerima arahan pelepasan (release order). Arahan pelepasan terbabit akan hanya diberikan oleh pihak Jabatan Kesihatan Negeri Perlis selepas ujian saringan Covid-19 didapati negatif.

Kerajaan negeri Perlis turut memberitahu bahawa pihaknya akan sentiasa menunjukkan komitmen dalam menyalurkan bantuan ke dua kawasan yang terlibat dalam meringankan bebanan penduduk.