Ketua Polis Daerah Gerik, Supt Zulkifli Mahmood menafikan dakwaan tular kononnya laluan sempadan negeri di Jalan Gerik-Kupang, Gerik ke Daerah Baling, Kedah ditutup susulan kluster baharu berkaitan wabak COVID-19 iaitu Kluster Tawar dikesan di Kedah.

Menurut beliau, pihaknya tidak menutup laluan keluar masuk negeri Perak ke Kedah seperti yang didakwa dan gambar yang ditularkan adalah operasi bersepadu yang dijalankan polis semalam.

“Operasi itu hanya diadakan pada waktu tertentu dan ia dilaksanakan bagi membuat pemeriksaan seperti kesalahan lalu lintas dan sebagainya.

Pihak polis sedang mengesan individu yang menyebarkan berita palsu ini dan orang ramai diingatkan supaya tidak menularkan sesuatu yang tidak benar kerana boleh dikenakan tindakan di bawah Akta Komunikasi dan Multimedia 1998,” katanya menerusi laporan Bernama.

Katanya sesiapa yang ingin mendapatkan keterangan atau maklumat sahih boleh menghubungi Bilik Gerakan Ibu Pejabat Polis Daerah Gerik di talian 05-7911222.

Petang ini, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) melaporkan kes baharu COVID-19 meningkat kepada 20 kes termasuk 11 kes dari Kluster Tawar di Baling, Kedah, Satu lagi kluster baharu dikesan, Kluster Muda, juga di Kedah.