CEO Aston Martin Tobias Moers mendedahkan syarikatnya bakal melancarkan 10 model baharu yang dipertingkatkan daripada model sedia ada dalam masa dua tahun akan datang. Moers memberitahu Financial Times, model yang paling menjadi keutamaannya, DBX, dijangka akan menerima varian elektrifikasi.

Menurut laporan terbabit, penjana kuasa elektrifikasi akan dibekalkan oleh Mercedes-Benz, yang turut mempunyai kepentingan dalam Aston Martin. Walau bagaimana pun, pengeluar kereta Britain ini merancang untuk membangunkan penjana kuasa sendiri berbanding menggunakan unit sedia ada. Moers turut berkata beliau memfokuskan pembangunan kejuruteraan dalaman, dan merancang untuk merancakkan lagi bahagian kejurutereraan yang berpusat di Nürburgring.

Mengenai nasib enjin V12, Moers memberitahu FT, mereka sedang berjuang untuk terus kekal. Pematuhan Euro 7 cukup payah untuk dipenuhi, dan semua pengeluar kereta berhadapan dengan kesukaran untuk mematuhinya. Walau bagaimana pun, enjin V12 mungkin akan digunakan untuk generasi yang lain, dan Moers merancang untuk melakukannya bagi pencinta enjin berkenaan di seluruh dunia.

Sementara itu, laporan The Times menyebut, pengerusi syarikat Lawrence Stroll kini sedang mencari jalan untuk memotong kos kerana buat masa ini Aston Martin telah pun mempunyai dua kilang. Seperti yang diketahui, DBX dikeluarkan di kilang baharu St Athan yang terletak di Wales, sementara kereta sport sedia ada pula diproduksi di Gaydon. Stroll juga berasa kurang gembira dengan penyusunan operasi kilang dan mungkin akan memindahkan operasi mengecat ke fasiliti St Athan. Setakat ini, Aston Martin tiada perancangan untuk menutup mana-mana kilangnya.