Dengan implementasi semula Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di Selangor, Johor, Penang, Melaka, Sabah dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan bermula tengah malam ini, Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaacob telah memperincikan waktu operasi stesen-stesen minyak di kawasan yang terbabit pada sidang media hariannya hari ini.

Menurutnya, di kawasan yang terlibat dengan PKP, stesen minyak hanya dibenarkan beroperasi dari pukul 6 pagi hingga 10 malam, manakala stesen-stesen minyak yang berada sepanjang lebuh raya dibenarkan beroperasi secara 24-jam sehari.

Arahan waktu operasi ini adalah selaras dengan implementasi semula pergerakan yang hanya dihadkan hanya dalam radius 10 km dari kawasan kediaman masing-masing yang terletak dalam kawasan PKP bagi membeli makanan dan keperluan harian. Pengecualian hanya diberikan kepada rawatan dan perkhidmatan kesihatan yang tidak terdapat dalam radius 10 km berkenaan.

Selain itu, PKP kali ini juga turut mengimplementasi arahan yang hanya membolehkan dua orang individu berada dalam sebuah kereta, manakala mereka yang perlu mendapatkan rawatan kesihatan di klinik dan hospital dihadkan hanya tiga orang berada dalam satu kereta.

Manakala untuk ibu bapa yang menghantar anak ke sekolah, mereka boleh membawa penumpang mengikut kapasiti kenderaan masing-masing.

Perintah Kawalan Pergerakan ini dikenakan semula pada kawasan-kawasan disebutkan memandangkan keadaan penularan jangkitan wabak Covid-19 yang meningkat semula sehingga mencapai empat angka akhir-akhir ini. Ia diumumkan oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yasin semalam, dan akan bermula pada 13 Januari 2021, pukul 12.01 pagi.