TC Subaru telah melancarkan Subaru Forester 2.0i-L GT Lite Edition untuk pasaran Malaysia, dengan harga jualan RM163,788 tidak termasuk insurans. Ini adalah harga yang sudah dikira bersama pengecualian cukai yang diberikan sekarang (50% kerana ia diimport sepenuhnya dari Thailand) dan kenderaan didatangkan dengan jaminan lima tahun atau 100,000 km.

Model GT Lite Edition ini menggunakan asas daripada Forester 2.0i-L, tetapi ia dipasang dengan kit badan yang lebih sporty dan ranggi. Antara bahagian yang ditambah adalah lip bampar di hadapan dan belakang, side skirt, spoiler bumbung dan muncung ekzos yang lebih besar.

Selain daripada itu, ia sama sahaja seperti varian 2.0i-L, termasuklah kelengkapan seperti rim 17 inci, lampu kabus halogen, lampu utama dan belakang LED, tempat duduk balutan kulit dan boleh dilaras secara elektrik di hadapan, pendingin hawa automatik dua zon, head unit lapan inci dengan enam pembesar suara, kamera 360 darjah dan cruise control.

Ciri keselamatan juga tidak berubah, di mana varian baru ini dilengkapi tujuh beg udara (depan, tepi, bidai dan kaki pemandu), Vehicle Dynamics Contro, ABS, EBD, BA, cagak Isofix dan brek parkir dengan ciri Auto Vehicle Hold.

Di bawah hud terdapat enjin boxer empat silinder NA 2.0 liter yang dipadankan bersama transmisi Lineartronic CVT dan sistem pacuan Symmetrical All-Wheel Drive. Enjin ini mampu menghasilkan kuasa sehingga 156 PS pada 6,000 rpm dan 196 Nm tork pada 4,000 rpm.

Melalui sistem SI-Drive (Subaru Intelligent Drive), pemandu boleh memilih dua mod iaitu Intelligent atau Sport, dan kenderaan ini juga datang dengan ciri Hill Descent Control, Active Torque Vectoring dan X-Mode yang memberikan pilihan mod Snow atau Dirt. Warna yang ditawarkan untuk varian ini semuanya ada tujuh.