Hanya beberapa bulan selepas ia diperkenalkan buat pertama kali kepada dunia, kini Triumph Trident sudah dibuka untuk tempahan secara rasmi di Malaysia, pada harga bermula RM43,900 tidak termasuk insurans. Model naked terbaru daripada pengeluar United Kingdom ini akan berada di pusat pameran Triumph Malaysia bermula 20 Februari 2020.

Trident menggunakan enjin tiga silinder DOHC, dengan kapasiti 660 cc, mampu menghasilkan kuasa 80 hp pada 10,250 rpm dan 64 Nm tork pada 6,250 rpm. Ia dipadankan bersama kotak gear enam kelajuan dengan klac slip & assist, dan turut mendapat penarafan Euro 5.

Penampilan Trident lebih kepada klasik dengan lampu jenis bulat serta tangki yang selari dengan tempat duduk, tetapi ia masih lagi diberikan kelengkapan moden seperti lampu jenis LED serta meter digital TFT yang boleh disambung dengan My Triumph Connectivity untuk kawalan termasuk telefon, navigasi dan GoPro (pilihan tambahan).

Kawalan pendikit model ini menggunakan sistem ride by wire, dan penunggang disediakan dengan dua mod tunggangan iaitu Road dan Rain. Brek ABS diberikan standard manakala sistem kawalan cengkaman pula boleh ditutup melalui pilihan dalam menu instrumen.

Untuk suspensi, Triumph menggunakan unit daripada Showa dengan fork hadapan USD separate function forks (SFF) 41 mm yang tidak boleh dilaras manakala di belakang pula terdapat monoshock dengan pelarasan pra beban. Tetapan cakera berkembar 310 mm bersama angkup Nissin dua piston digunakan di hadapan manakala untuk brek belakang ia menggunakan cakera 255 mm serta angkup satu piston – juga dari Nissin.

Trident menawarkan tunggangan yang lincah dan mesra pengguna, dengan ketinggian tempat duduk 805 mm dan berat cuma 189 kg. Bentuk tempat duduk juga dijadikan lebih kurus supaya kaki penunggang lebih mudah mencecah lantai dan tidak terlalu terkangkang. Tangki bahan api berkapasiti 14 liter.

Triumph Malaysia membawa semua empat pilihan warna bagi Trident ke Malaysia dengan warna Crystal White dan Sapphire Black dijual pada harga RM43,900 manakala warna Silver Ice/Diablo Red dan Matte Jet Black/Matte Silver Ice dijual pada harga RM44,900. Jaminan yang diberi adalah selama dua tahun tanpa had batuan.

GALERI: Triumph Trident