PLUS Malaysia Berhad (PLUS) selaku pengendali Jambatan Pulau Pinang memberi jaminan bahawa keseluruhan struktur jambatan tersebut masih kukuh dan selamat digunakan oleh orang ramai susulan insiden kebakaran kabel TNB di KM3.2 di jambatan itu semalam.

Dalam kejadian semalam, api berjaya dipadamkan kira-kira jam 7:30 malam dan tiada kecederaan melibatkan pengguna jambatan dilaporkan.

Menurut PLUS, buat masa ini, lorong kanan di kedua-dua arah di lokasi kebakaran tersebut ditutup selama beberapa hari untuk membolehkan siasatan lanjut dijalankan oleh pihak TNB, Jabatan Bomba & Penyelamat dan juga pihak polis.

“Sepanjang tempoh ini, orang ramai digalakkan supaya menggunakan Jambatan Sultan Abdul Halim Muadzam Shah untuk mengelakkan kesesakan disebabkan oleh penutupan lorong tersebut.

“PLUS juga akan terus menyalurkan maklumat trafik terkini menerusi paparan papan tanda elektronik di lokasi strategik di lebuhraya termasuklah menerusi Twitter PLUSTrafik dan saluran media sosial dari masa ke masa,” ujar kenyataan PLUS.

Selain itu, orang ramai turut digalakkan untuk memuat turun Aplikasi PLUS secara percuma dan berinteraksi dengan Chatbot pertama lebuhraya iaitu PUTRI untuk mendapatkan maklumat trafik di Jambatan Pulau Pinang.