Universiti Malaya (UM) telah mengikut jejak rakan institusi pengajian tinggi awam (IPTA) yang lain membuka bidaan bagi siri plat nombor khas kenderaan, dengan abjad ‘UM’. Bermula hari ini, bidaan tersebut telah dibuka pada harga minimum bernilai RM1,000.

Menurut Naib Canselor Universiti Malaya (UM), Prof Datuk Ir Dr Mohd Hamdi Abd Shukor, nombor pendaftaran itu adalah satu simbol unik yang dapat dipaparkan pada kenderaan dan ditawarkan kepada orang awam, laporan Bernama.

Katanya, ia bukan sekadar nombor plat kenderaan, tetapi menjadi satu manifestasi seseorang sebagai ‘warga UM’.

“Pembida juga secara tidak langsung menjadi penyumbang kepada dana pembangunan, penyelidikan dan kebajikan pelajar UM. Penjualan nombor pendaftaran kenderaan UM antara inisiatif penjanaan pendapatan universiti, selain mempromosikan nama UM sebagai universiti terunggul dan antara yang terbaik di dunia,” katanya.

Tambah beliau, inisiatif itu juga disasarkan akan menarik lebih ramai alumni UM memberi sumbangan kepada universiti itu, selain mengeratkan hubungan antara kedua-dua pihak.

Bagi sesi pertama bidaan, ia berlangsung selama lima hari sehingga 12 Mac ini, dengan menawarkan 100 nombor plat UM membabitkan tiga kategori iaitu Emas, Perak dan Gangsa serta bidaan boleh dilakukan menerusi laman web https://hebat.um.edu.my.