KKM cadang rentas negeri sempena Aidilfitri di tangguh, penularan COVID-19 masih membimbangkan

KKM cadang rentas negeri sempena Aidilfitri di tangguh, penularan COVID-19 masih membimbangkan

Sebelum ini Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri telahpun menyatakan bahawa keputusan bagi membenarkan atau tidak rentas negeri semuanya bergantung kepada penilaian Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), dan hari ini nampaknya persoalan tersebut telah terjawab apabila KKM mencadangkn ia ditangguhkan.

Menurut laporan Astro Awani, Menteri Kesihatan, Dato’ Sri Dr Adham Baba menjelaskan bahawa keputusan tersebut diambil kerana penularan wabak Covid-19 masih berada di tahap membimbangkan, walaupun banyak pihak telah merayu supaya kerajaan membenarkan rentas negeri untuk perayaan Hari Raya Aidilfitri.

“KKM mencadangkan rentas negeri ditangguhkan,” kata menteri berkenaan pada satu sidang media sebentar tadi.
“Ia berikutan terdapat varian baharu dalam komuniti dan program imunisasi masih diteruskan,” tambahnya lagi.

Ditanya sama ada individu yang sudah selesai menerima kedua-dua dos suntikan vaksin COVID-19 akan diberikan pengecualian untuk merentas negeri sempena perayaan tersebut, Dr Adham berkata pihaknya masih menunggu dapatan daripada Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat (CDC).

“Kami masih menunggu lagi beberapa dapatan daripada WHO dan CDC untuk menjelaskan kepada kami sama ada perkara tersebut boleh dibenarkan untuk dikecualikan daripada aktiviti rentas negeri.

“Bagimanapun, bagi mereka yang bertugas sebagai petugas barisan hadapan, aktiviti merentas negeri dibenarkan kerana ia merupakan satu keperluan untu mereka bertugas,” katanya lagi.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required