PKP 3.0: Polis Johor terima permohonan rentas negeri lebih tinggi, ada yang bagi alasan tak munasabah

PKP 3.0: Polis Johor terima permohonan rentas negeri lebih tinggi, ada yang bagi alasan tak munasabah

Ketua Polis Johor, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay mendedahkan pihaknya telah menerima permohonan untuk merentas negeri lebih tinggi dari biasa menjelang Hari Raya Aidilfitri yang akan disambut pada 13 Mei ini.

Menurutnya dalam laporan Berita Harian yang disiarkan semalam, Polis Johor menerima 19,090 permohonan merentas negeri dan daerah antara 2 hingga 9 Mei, naik mendadak berbanding hanya 14,281 permohonan antara 25 April hingga 1 Mei lalu.

“Daripada 19,090 permohonan yang diterima antara Ahad lalu (2 Mei) hingga semalam (9 Mei), sebanyak 286 ditolak manakala daripada 14,281 permohonan antara 25 April hingga 1 Mei lalu, kita menolak 179 permohonan.

“Antara faktor utama permohonan ditolak adalah alasan tidak munasabah seperti mahu pulang beraya dan rindukan keluarga sedangkan mereka tahu kerajaan menguatkuasakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) berikutan peningkatan mendadak kes COVID-19.

“Mulai esok (hari ini), kita tidak beri nasihat jika ada yang ditahan kerana merentas negeri dan daerah tanpa kebenaran.

“Mereka akan terus dikompaun, maka jangan marah polis dan kata kami tidak bertimbang rasa kerana sudah banyak nasihat diberikan,” katanya pada sidang media selepas meninjau sekatan jalan raya Seelong semalam.

Datuk Ayob Khan turut memberitahu bahawa cuti pegawai dan anggota polis di daerah Johor Bahru dibekukan pada Aidilfitri kali ini – seramai 1,212 pegawai dan anggota diarah bertugas pada Aidilfitri ini dengan 840 anggota menjaga sekatan jalan raya, 269 anggota bagi pasukan pemantauan manakala 171 membabitkan pasukan peninjau kenderaan pelbagai guna (MPV).

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required