Beberapa hari yang lepas tular di laman media sosial, apabila ada yang mendakwa orang ramai tidak dibenarkan keluar rumah sebelum jam 8 pagi. Ia berikutan video berdurasi 29 saat yang ditularkan di Twitter membabitkan seorang pemandu sebuah kereta ditahan anggota trafik dalam sekatan jalan raya di Jalan Persiaran Anggerik Eria, Seksyen 31, Shah Alam.

Walau bagaimana pun, perkara ini disangkal oleh Polis DiRaja Malaysia (PDRM). Menurut PDRM, tiada prosedur operasi standard (SOP) yang mengeluarkan larangan berkenaan. Ketua Polis Daerah Shah Alam, Asisten Komisioner Baharudin Mat Taib, berkata menerusi video itu, terdapat perbualan antara anggota trafik dan pemandu terbabit, laporan Berita Harian.

“Anggota trafik itu bertanyakan mengenai surat pergerakan serta tujuan pemandu itu keluar. Malah turut menerangkan SOP pergerakan PKP, bagaimanapun tiada sebarang kompaun dikeluarkan kepada pemandu berkenaan.

“Kita ingin menegaskan bahawa tiada SOP yang menyatakan kenderaan tidak boleh berada di atas jalan raya bermula jam 8 malam hingga 8 pagi. Segala kesulitan serta salah faham amat dikesali,” katanya.

Justeru, diharap orang ramai berhenti dari terus menyebarkan berita yang tidak sahih. Dapatkan pengesahan dari pihak berkenaan untuk sesuatu isu mahu pun perkara yang berkaitan agar ia tidak mencetuskan panik atau kegusaran di kalangan kita.