Ford telah mengumumkan bahawa mereka akan menambah satu lagi trak pikap kompak serba baru dalam barisan produk mereka pada 8 Jun nanti, dan ia dinamakan sebagai Maverick. Model ini akan diletakkan di bawah daripada Ranger, dan dilapor menggunakan binaan unibody, dan bukannya body-on-frame seperti Ranger.
Ini sekaligus meletakkan ia sama tahap seperti Santa Cruz ataupun honda Ridgeline, dan sepatutnya menjadikan ia lebih mampu milik, dengan harga anggaran sekitar USD20,000 (RM82,610) atau lebih. Teaser yang dikeluarkan oleh Ford memberi gambaran bahawa ia akan masuk pasaran tahun ini dan terdapat satu varian XLT.
Menurut laporan Car and Driver, Maverick akan dibina atas platform C2 Ford yang juga digunakan pada model seperti Escape, Kuga, Focus dan Bronco Sport. Pilihan enjin pula dikatakan sama seperti Bronco Sport, yang termasuk unit petrol tiga silinder turbo 1.5 liter dan empat silinder turbo 2.0 liter.
Dalam salah satu video teaser itu, kita juga dapat melihat sebuah Maverick yang menggunakan lencana hibrid, memberi petunjuk akan ada juga varian yang menggunakan tenaga bantuan elektrik. Pembeli akan diberikan pilihan pacuan roda hadapan atau semua roda yang datang dengan tetapan suspensi independent di belakang.
Perincian lanjut Maverick cuma akan diketahui apabila ia didedahkan secara penuh dalam masa beberapa hari lagi. Nama Maverick sebenarnya sudah pernah digunakan oleh Ford sebelum ini, iaitu pada model sedan ekonomi tahun 70-an dan Escape generasi pertama yang dijual di Eropah dan China.
- Bringing a rebirth of a classic name and the creation of a new choice for truck customers, the all-new Ford Maverick makes its debut on June 8 with the help of actress Gabrielle Union. Preproduction vehicle shown. Available fall 2021.
- Bringing a rebirth of a classic name and the creation of a new choice for truck customers, the all-new Ford Maverick makes its debut on June 8 with the help of actress Gabrielle Union. Preproduction vehicle shown. Available fall 2021.
- Months of rumors, spy shots and speculation have all led to this moment. It’s true – Ford is adding an all-new compact pickup to the lineup, and it’s called Maverick.
Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.