Selain pace car TLX Type S 2021 yang diperkenalkan sebelum ini, Acura juga akan membawa bersama MDX Type S 2022 (masih belum dilancarkan secara rasmi) ke acara Pikes Peak International Hill Climb yang akan bermula 27 Jun ini.

Ya, inilah kali pertama kita dapat melihat versi Type S bagi Acura MDX terbaru. Selain menggunakan lencana Type S, MDX generasi keempat ini juga diberikan penambahan prestasi menggunakan resepi sama seperti sedan sports TLX Type S.

Apa yang diketahui secara rasmi sekarang adalah MDX Type S akan menggunakan enjin petrol V6 turbo 3.0 liter berkemampuan 355 hp dan 480 Nm tork. Ini adalah enjin sama seperti TLX, dan SUV ini juga mendapat transmisi automatik 10 kelajuan yang boleh menukar gear lebih pantas serta sistem Super Handling All-Wheel Drive (SH-AWD) dengan torque-vectoring.

Menurut Acura, enjin ini adalah khas untuk model Type S, dan ia dibangunkan oleh antara jurutera enjin paling berpengalaman dalam syarikat itu, termasuklah mereka yang terlibat dalam pembangunan unit V6 twin turbo pada NSX. Sebagai rujukan, MDX biasa menggunakan enjin V6 3.5 liter NA, yang menghasilkan kuasa 290 hp dan 362 Nm tork, iaitu 65 hp dan 118 Nm lebih rendah berbanding model Type S.

Memandangkan ini adalah SUV penting untuk Amerika, Acura telah berkongsi kemampuan menarik bebannya, iaitu 5,000 pound ataupun 2,267 kg. SUV Acura paling pantas dan paling berkuasa ini akan menarik kereta lumba TLX Type S dari bengkel pasukan di Raymond, Ohio, hinggalah Colorado untuk menyertai perlumbaan Pikes Peak 2021.

Selain enjin lebih berkuasa dan penampilan lebih sporty, MDX Type S juga mendapat kelengkapan prestasi lain seperti brek hadapan Brembo, suspensi hadapan double wishbone dan mod pemanduan Sport+ yang diberikan khas untuk model Type S. Perincian selanjutnya akan diketahui apabila ia didedahkan secara rasmi hujung tahun ini.

GALERI: Acura MDX Type S 2022

GALERI: Acura MDX 2022