Kerajaan negeri Selangor telah mengumumkan penawaran rebat RM10 sebagai rebat pengangkutan untuk individu berusia 50 tahun ke atas yang mempunyai akaun e-hailing Grab bagi pengambilan vaksin COVID-19 yang ditawarkan bermula 1 Julai ini.

Menurut Menteri Besar Selangor (Pemerbadanan) (MBI Selangor), ia dilaksanakan melalui Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) syarikat berkenaan susulan pengumuman yang dibuat Menteri Besar Selangor sebelum ini, laporan Berita Harian.

MBI Selangor bersama kerajaan negeri menjalin kerjasama dengan Grab, dengan menyediakan pemberian rebat sebanyak RM10 bagi setiap perjalanan pergi dan balik bagi bagi tujuan perjalanan mendapatkan suntikan vaksin ke Pusat Pemberian Vaksin (PPV) bermula 1 Julai 2021.

“Inisiatif ini bakal memberi manfaat kepada individu berumur 50 tahun ke atas di seluruh Selangor yang mempunyai akaun aplikasi Grab. Ia turut membabitkan perjalanan ke mana-mana 34 PPV di seluruh negeri ini,” menurut kenyataan itu. Sambil menambah, inisiatif berkenaan bertujuan memberi galakan dan memudah cara kepada rakyat Selangor khususnya mereka yang berumur 50 tahun ke atas untuk mengambil vaksin.

“Tarikh rebat bermula 1 Julai 2021 hingga 30 September 2021. Permohonan boleh dibuat mulai 20 Jun 2021 melalui laman sesawang https://www.platselangor.com. Orang awam boleh berhubung melalui e-mel csr@mbiselangor.com.my untuk sebarang maklumat lanjut berkenaan inisiatif ini,” katanya.