PLUS di dalam satu kenyataan yang dikeluarkan semalam memaklumkan bahawa aliran trafik di persimpangan Kota Damansara NKVE tidak terkesan oleh kejadian runtuhan scaffolding yang berlaku pada malam Sabtu lalu. Respon pantas dari semua yang terlibat telah membolehkan kerja-kerja baik pulih berlangsung dalam masa kurang 12 jam, jelas kenyataan itu.

“Kerjasama baik antara semua yang terlibat dalam menutup keseluruhan kawasan yang terkesan, yang telah menjalani kerja-kerja pembersihan yang bermula hari ini (20 Jun) telah membolehkan aliran trafik dari KM19.8 hingga KM19.2 di kedua-dua arah kembali seperti biasa. Pihak PLUS juga akan terus memantau situasi di tempat kejadian untuk memastikan keselamatan semua orang,” jelas Pengarah Urusan PLUS, Datuk Azman Ismail.

Pada jam 7.15 pm malam Sabtu, dua pekerja Bangladesh tercedera selepas scaffolding besi runtuh di tapak pembinaan Lebuhraya Bertingkat Damansara-Shah Alam (DASH). Sebahagian daripada DASH ini terletak di atas NKVE. Notis pemberhentian kerja-kerja pembinaan telah dikeluarkan kepada DASH dan kontraktornya MRCB, dan mereka telah memastikan kawasan itu bersih dari segala kesan runtuhan terbabit yang mungkin boleh membahayakan pengguna dan orang-ramai.