Tanpa sebarang petanda, tiba-tiba Lamborghini telah mengumumkan bahawa nama salah satu supercar mereka yang begitu ikonik pada era 70’an dan 80’an, Countach bakal dihidupkan semula.

Pengumuman berkenaan dibuat dengan turut menyiarkan teaser yang menunjukkan sebuah kereta yang diselubung sepenuhnya, menampilkan bentuk badan seperti baji serta juntaian belakang yang pendek, sama seperti identiti Lamborghini Countach asli.

Lamborghini turut menyiarkan video berdurasi 20 saat untuk memberitahu bahawa Countach bakal muncul semula dan bersedia untuk menjadi kereta poster di bilik-bilik kanak-kanak seperti era 70’an dan 80’a dahulu.

Namun tiada sebarang perincian berkenaan sebarang spesifikasi supercar berkenaan, mahupun bila tarikh pelancaran sebenarnya. Tetapi mungkin boleh diagak, Countach generasi baharu ini akan menggunakan kerangka asas dan enjin V12 yang sama seperti Lamborghini Aventador sedia ada.

Mungkin juga model kelahiran Countach ini akan menerima sistem rangkaian kuasa V12 bersama sistem hibrid elektrik kerana sebelum ini Lamborghini menyatakan bahawa Aventador Ultimae merupakan supercar Lamborghini terakhir yang menggunakan enjin V12 tanpa sebarang bantuan teknologi elektrifikasi.