Selepas beberapa sektor kini dibenarkan dibuka semula minggu ini, termasuk pusat cuci kenderaan, pengusaha sekolah memandu bagaimanapun masih tertunggu-tunggu keputusan yang sama untuk membolehkan mereka kembali menyambung operasi.

Ini menyebabkan mereka yang ingin mendapatkan lesen memandu masih tertanya-tanya bila penantian itu dapat ditamatkan, lapor Utusan Malaysia. Dilaporkan baru-baru ini, penutupan penuh sekolah memandu sejak 1 Jun lalu telah memberi kesan kepada setengah juta individu di negara ini, dengan 80% daripadanya merupakan lepasan SPM dan remaja yang ingin mendapatkan lesen untuk membolehkan mereka bekerja.

Sedar tentang masalah itu, JPJ memaklumkan akan membawa perkara berkenaan untuk dibincangkan oleh Kementerian Pengangkutan untuk diambil tindakan lanjut. Menjawab pertanyaan media berkaitan hal itu, Ketua Pengarah JPJ, Datuk Zailani Hashim menjelaskan agensi berkenaan sedang membantu untuk menyelesaikan masalah itu, dan akan memberikan cadangannya kepada kementerian.

Beliau berkata keputusan untuk membenarkan pembukaan semula sekolah memandu tidak berada di bawah kuasa JPJ, yang hanya menjalankan penguatkuasaan dan pematuhan berdasarkan akta pengangkutan jalan dan undang-undang berkaitan, tetapi jabatan itu akan membawa perkara berkenaan kepada kementerian.

“Untuk saya, memang sekolah memandu selayaknya juga dibuka. Tetapi, JPJ hanyalah agensi pelaksana, dan keputusan untuk membenarkan operasi semua adalah kuasa kementerian dan kerajaan. Saya akan membawakan perkara ini kepada kementerian untuk mencari jalan penyelesaian terbaik, dalam masa terdekat,” ujarnya.

Sama seperti perniagaan lain, sekolah memandu telah berdepan dengan pelbagai cabaran akibat pandemik ini. Awal tahun ini, ia ditutup apabila PKP 2.0 dikenakan sejak 13 Januari, tetapi dibenarkan dibuka semula bermula 12 Februari.