Walaupun ramai daripada kita risau dengan perkembangan penularan virus Covid-19 yang berada pada angka 20,000 sehari, masih ada lagi yang memandang enteng SOP yang telah ditetapkan kerajaan bagi melandaikan graf angka jangkitan tersebut.

Menurut Polis Diraja Malaysia (PDRM) dalam laporan Bernama, pihaknya telah menolak sebanyak 114,474 permohonan merentas negeri sejak 1 Jun lalu kerana tidak memenuhi syarat permohonan yang ditetapkan.

Pengarah Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam Bukit Aman Datuk Zainal Abidin Kasim berkata, antara sebab permohonan ditolak adalah kerana gagal menunjukkan dokumen perubatan berkaitan dan bukan pasangan jarak jauh. Malah menurutnya lagi ada juga yang dikesan menyalahgunakan kebenaran yang diberikan.

“Selain itu, sebanyak 4,670 kompaun dikeluarkan atas kesalahan tidak patuh arahan Perintah Kawalan Pergerakan sejak 1 Jun lalu,” katanya.

Zainal Abidin menegaskan bahawa masyarakat perlu sentiasa mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan kerajaan bagi menghindari diri daripada terkena jangkitan wabak Covid-19.

“(Kawalan) kendiri (itu) penting. Begitu juga (mereka yang terbabit) dengan sektor ekonomi, mesti mematuhi SOP (setelah diberi kebenaran untuk membuka semula operasi). Pasukan pematuhan SOP (Polis Diraja Malaysia) akan melakukan pemantauan,” tambahnya lagi

Kerajaan sebelum ini telah mengumumkan kelonggaran bagi penerima vaksinasi lengkap antaranya kebenaran merentas negeri bagi pasangan suami isteri jarak jauh dan ibu bapa untuk berjumpa anak-anak di bawah umur 18 tahun, berkuat kuasa 10 Ogos lalu.

Kemudian kerajaan turut membenarkan 11 jenis aktiviti ekonomi dalam sektor perdagangan dan pengedaran kembali beroperasi dalam Fasa Satu Pelan Pemulihan Negara (PPN), berkuat kuasa 16 Ogos.

Kemudahan tambahan turut diberikan kerajaan bagi sektor sosial dan ekonomi di negeri Fasa Satu PPN dan seterusnya, termasuk aktiviti boleh makan di premis atau ‘dine-in’ bagi individu yang sudah mendapat dos lengkap mulai 20 Ogos.